Home » Razno » Ne peglajte bosih nogu!

Ne peglajte bosih nogu!

Oprezno sa električnim uređajima

Peglanje

Nesreće prouzrokovane strujom su veoma česte u domaćinstvu. Da bi se pravilno rukovalo elektičnim aparatima moraju se znati i poštovati neka osnovna pravila.

• Popravke električnih aparata i kablova treba da uradi stručnjak, nemojte to raditi sami. Posebno nemojte sami obmotavati izolir trakom kablove i utikače kad su oštećeni, sigurnije je zamijeniti ih novim.

• Najvažnije pravilo je da se ne smije peglati bosih nogu i sa mokrim rukama. U slučaju da je izolacija i najmanje oštećena, da je gajtan i nevidljivo ogolio, vlažne ruke i bose noge veoma lako mogu da izazovu prolazak električne struje kroz tijelo, često sa teškim, čak i tragičnim posljedicama.

• Aparati su nekada veoma potrebni, ali je vrlo opasno opteretiti ih, posebno ako se na jedan razvodni utikač uključi više kablova “jakih” aparata. Opasnost od požara tada je veoma velika, a i mnoge druge nezgode. Zbog toga je mnogo bolje da električar u zidu napravi nekoliko utikača.

• Prije nego što počnete da perete bilo koji kućni električni aparat, od frižidera, šporeta, mikrorerne, zamrzivača sve do sitnih kao što su fen ili aparat za brijanje, obavezno ih isključite iz struje. Nikada nemojte vlažnom krpom i vodom, pa čak ni suvom magičnom krpom prati ili čistiti ove aparate ako nisu isključeni. Često ni to nije dovoljno, potpuna sigurnost je ako se isključi osigurač na koji je vezan aparat. Veliki broj nesrećih slučajeva, svakodnevno se događa zbog ovakve nebrige ili nemarnosti.

• Zamjena sijalice je jednostavan posao, ali i tada treba biti obazriv, što znači da se ovo radi kad se sijalica ugasi. Međutim, može da se dogodi da negdje u ležištu sijalice ili na gajtanu o koji je okačena ili povezana sa strujom postoji minimalno oštećenje koje će pri ovom poslu obavezno izazvati manji ili veći kuršlus. Nisu rijetke ni opekotine, pa i ozbiljne povrede. Znači, prava sigurnost je ako se isključI osigurač, čak i prije ovog sitnog poslića.

• Produžni kabl može da se koristi tako što ćete prvo isključiti aparat, sijalicu ili bilo šta što je na gajtanu, pa tek tada gajtan uključiti u produžni kabl. Prije nego što počnete da koristite produžene kablove, neophodno da se provjere jačina i ispravnost utikača u koji će oni biti uključeni. Pri isključivanju, prvo isključite produžni kabl, a onda iz njega isključite ono što ste u njega uključili.

• Kada isključujete neki aparat, nikada nemojte gajtan cimati, vući naglo i silom ga izvlačiti iz utikača, jer ćete ga zbog toga vrlo brzo oštetiti. A kad se to dogodi, primijetićete da je gajtan “čupav” na mjestu gdje se završava. Takav gajtan opasno je koristiti, treba ga što prije popraviti ili promijeniti jer će nezgode biti neminovne.

• Dok se kupate nikad ne slušajte radio, isključite fen, aparat za brijanje, slušalice za muziku, grijalicu…

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*