Home » Razno » Jubilej za poštovanje

Jubilej za poštovanje

U Dvorovima kod Bijeljine

Zlatna generacija

U utorak 24. januara o. g. u Dvorovima kod Bijeljine  biće obilježena 40-godišnjica najvećeg sportskog uspjeha u ovom selu. Postigli su ga fudbaleri Proletera u sezoni 1971/1972 godina. Osvojili su prvo mjesto u Područnoj ligi Brčko i prešli u viši rang takmičenja – Bosansku sjeveroistočnu zonu. A ta Bosanska sjeveroistčna zona je bila zaista visok rang takmičenja. Iz nje se ulazilo u Drugu saveznu ligu Jugoslavije, a  odatle je vodio put u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Bio je to, dakle, treći stepen takmičenja u tadašnjoj nam državi “od Triglava do Đevđelije”. I najveći uspjeh jedne seoske sportske ekipe u Bosni i Hercegovini. Jer, fudbaleri iz Dvorova našli su se u društvu sa uglednim sportksim klubovima iz Doboja, Zvornika i drugih gradova ovog dijela Bosne I Hercegovine.

Hroničari su zapisali da su te godine boje Proletera branili: Ridžvej Hamzić-Lipa, Dragiša Marjanović, Miomir-Miro Rankić, Ranko Kulić, Slavko Savatić, Borislav-Boro Milošević, Andrija–Aco Ostojić, Dragorad-Beli Ostojić, Diko Jovanović, Stevica Jeftić, Bogdan–Boća Rankić, Miko Despotović, Jovan–Joco Todić, Boško Popović, Ragib Tanjo, Salih Begić, Tomo Lazarević, Sulejman Čorbić, Ratko Panić, Cvijetin Maksimović, Žiko Stević, Risto Vojvodić, Veselin–Veso Nešković, Dušan Simeunović, Miodrag-Mićo Živanović, Ljubiša-Žika Timić i Đoja Sarić. Trener je bio Nedjeljko-Neđo Panić, a njegov pomoćnik Stevo-Dure Tomić. Zasluge za uspjeh pripadaju i upravi kluba na čijem čelu je bio Nemanja Lopandić, predsjednik, a njegov zamjenik bio je Sreten Maksimović. Članovi uprave bili su još: Stevo Simojlović, Blago Jovanović–Učo, Pantelija Simeunović, Milorad Simeunović, Čedomir-Čedo Tošković, Velo Todić, Ratko Todić i Žiko Gojković.

Nedeljko Panić

Kada tadašnji trener Nedeljko Panić u utorak 24. januara u 17 sati u restoranu “Izvor” u Dvorovima izvrši prozivku izezetno darovite i uspješne fudbalske generacije među igračima neće biti petorice igrača, koji nisu više među živima: Andrije-Ace Ostojića, Saliha Begića, Tome Lazarevića, Sulejmana Čorbića i Ratka Panića, kao ni njegovog pomoćnika Steve Tomića.

Od članova tadašnje uprave među živima nisu: Zdravko Glišić, Savo Marjanović, Blago Jovanović, Pantelija Simeunović, Milorad Simeunović, Čedomir Tošković, Velo Todić i Žiko Gojković.

Biće ovo prilika da se svima njima minutom ćutanja oda pošta i iskažu riječi poštovanja i zahvalnosti.

– Uspjeh koji smo postigli 1972. godine ostao je svima nama u najljepšem sjećanju sve do današnjih dana. I nikad ga nećemo zaboraviti. Naš klub je osnovan 1929. godine i od tada do danas to je najveći takmičarski uspjeh. Imali smo jednu sjajnu generaciju u kojoj su bili odlični fudbaleri i – ljudi. To je bio kolektiv koji je disao jednim plućima. Odlučujuća je bila pobjeda na gostovanju u Janji. Radosti nije bilo kraja. U jednom trenutku igrači su izašli iz autobusa i kilometrima trčali prema Dvorovima. Drugarsko veče, koje organizujemo poslije 40 godina, podsjetiće nas na te dane mladosti, sportskih uspjeha i jedno divno vrijeme “kada je i lopta imala dušu” – kaže tadašnji trener i ugledni sportski radnik Nedeljko Panić.

Facebook Komentari

One comment

  1. Čestitam na jubileju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*