Home » Razno » Jagorčevina – vjesnik proljeća

Jagorčevina – vjesnik proljeća

Ljekovito bilje

jagorčevina

Kada grane proljeće po šumarcima i livadama sa visibabom, ljubičicom, kukurijekom i drugim proljetnim cvijećem redovno se pojavljuje i jagorčevina (Primula veris). Ima je dobila po latinskoj riječi primus, što znači prvi, pošto sve vrste jagorčevine cvjetaju u rano proljeće i među prvim su vjesnicima buđenja prirode.

Raste kao niska zeljasta biljka sa jajasto okruglim listovima, blago nazubljenim i složenim u prizemnu rozetu. Iz sredine rozete izrasta cvjetna drška na čijim se krajevima nalaze žuti cvjetovi  složeni u štitastu cvast. Visoka je do 30 cm, jednogodišnja je biljka, cvjeta od marta do maja. Plod je ovalna čaura tankih zidova, puna sitnih, mrkih, bradavičastih sjemenki. [iroko je rasprostranjena u prirodi, ali gaji se i u domaćinstvu kao ukrasna biljka.

U ljekovite svrhe koristi se manje cvijet, a daleko više rizom s korijenjem. Cvijet se bere u martu (dan kada se to radi treba da je topao i sunčan), a korijen se vadi tokom proljeća ili u jesen. Suši se u hladovini, na prozračnom mjestu, u tankom sloju, s tim da se korijenje mora pripremiti i sušiti nešto duže. Svjež cvijet ima miris meda. Mlado lišće jagorčevine bogato je vitaminom C, čak do 500 miligrama, pa može da se koristi i za salatu.

Korijen po ljekovitosti ima prednost u odnosu na lišće. Poslije odstranjivanja zemlje i natrulih dijelova korijen se pere i suši na suncu ili u sušarama na temperature do 50 stepeni. Poslije sušenja valjkasti rizomi su pravi ili malo savijeni, dužine do pet santimetara, a debljine do pet milimetara.  Smeđe su boje. Obrasli su tankom, do 12 santimetara dugačkim, lomljivim, svjetlosmeđim ili bjeličastim korjenovima. Ima svojstven miris i neprijatan, naljut ukus. Korijen jagorčevine sadrži supstance koje  olakšavaju  iskašljavanje. Koristi se kod raznih vrsta kašlja, bronhitisa i drugih oboljenja disajnih organa.

Jagorčevina se koristi sama ili u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama. Za iskašljivanje se često koristi mješavina jagorčevine i bijelog šljeza u istim količinama.  Oboljeli od migrene najčešće koriste mješavinu jednakih dijelova kamilice, lavande, glogovog cvijeta i jagorčevine. Jagorčevina se preporučuje i za nesanicu, ali ne sama nego miješana sa lavandom, hmeljom, kantarionom i odoljenom (u odnosu 10:5:3:2:1). Osim nesanicce, povoljno djeluje na srce i nerve, jača ih, smiruje glavobolju, okrepljuje organizam nakon fizičke i psihičke iscrpljenosti.

Nažalost, na tržištu se ponekad pojavi korijen jagorčevine koji vodi porijeklo od neke druge slične biljne vrste. On je sigurno slabijeg kvaliteta i efikasnosti. Opasno je ako se ovaj korijen falsifikuje na izgled sličnim, ali otrovnim korijenom divlje paprika. A da li je u pitanju falsifikat,  može se utvrditi samo u laboratoriji.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*