Home » Stočarstvo » Gajenje japanskih prepelica

Gajenje japanskih prepelica

Uslovi za dobru nosivost

Japanska prepelica

Prvo jaje prepelica snese između 35. i 60. dana života. Nosi do godinu dana, neke i duže, što zavisi od opšte kondicije. Pojedine ptice za 24 sata mogu da snesu i po dva jajeta, mada ova pojava nije učestala.

Kakvi uslovi su neophodni da bi se postigla što veća nosivost?

Jedan od najvažnijih uslova je ishrana. Odrasle prepelice najčešće se hrane koncentrovanom hranom za nosilje, uz dodatak od deset odsto sojine sačme, dikalcijumfosfata i stočne krede. Može se dodati i oko pet procenata ribljeg brašna i deset odsto premiksa.

Veoma je važno osvjetljenje i temperature prostora u kojem se prepelice gaje. Optimalno je oko 20, mada može biti i oko 15 stepeni. I niske i visoke temperature uslovljavaju smanjenje, pa i prestanak nošenja. Maksimalna temperatura ne smije da prelazi trideseti podeljak. Prostorija mora biti dobro osvijetljena. Preporučuje se neonka, zbog manje potrošnje struje.

Smještaj za nosilje

Matičnu porodicu treba formirati od pet ženki i dva mužjaka i smjestiti u kavez dimenzija 30 h 40 h 20 centimetara.

Kavezi se obično prave od drveta ili metala. Drveni su bolji jer se ljeti manje zagriju, a zimi duže zadržavaju toplotu. Za priplod se biraju ptice starije od tri mjeseca i što kvalitetnije. Nije poželjno da mužjak bude mlađi od ženke. Preporučuju se ptice različitih boja, jer će se tako dobiti kvalitetno potomstvo.

Osim što su sitniji od ženki, mužjaci se prepoznaju i po karakterističnom kreštavom zvuku i kremcrvenkastom perju na grudima i ispod vrata. Sazrijevanjem, iza kloake dobijaju ružičastu izraslinu veličine lješnika. Ženke se raspoznaju  po pjegama od vrata do grudi i tihom zvuku.

Inkubiranje jaja

Za razmnožavanje su pogodni jednoslojni inkubatori. Leženje traje 16-17 dana.

U ljetnjem periodu jaja za nasad ne smiju biti starija od sedam, zimi deset dana, nikad manje od 24 sata. Čuvaju se na temperaturi oko petnaest stepeni. Najbolje je da se odaberu ona srednje veličine.

Da bi se dobio veći broj ženki, biraju se jaja oblog vrha. Iz duguljastih se obično ležu mužjaci, Optimalna temperatrura je 39 stepeni. Prva tri dana jaja ne treba okretati, jer se tada zagrijevaju. Od trećeg do trinaestog dana se okreću, a od jedanaestog do trinaestog se moraju prskati toplom vodom. Važno je da se od trinaestog do šesnaestog ne diraju, ne okreću i ne prskaju, izuzev ako se temperatura ne povećava.

Za šesnaest dana će se izleći pilići. Ako je u vrijeme inkubacije temperature bila do 38 stepeni, leženje će se produžiti za jedan dan.

Odgoj pilića

Tek izlegli pilići treba da provedu u inkubatoru 12-24 sati.

U prvim danima života potrebna im je prostirka od meke tkanine, da ne bi došlo do povrede nogu, jer tada su najosjetljiviji. Dok su mali, zahtijevaju temperature oko 39 stepeni, a kako rastu, ona se smanjuje. Pregrijan prostor može izazvati kanibalizam i čupanje perja.

U prve dvije sedmice preporučuje se hrana s oko 27 procenata proteina, koja se koristi za ćuriće. Pogodna je i hrana za piliće s oko 22 odsto bjelančevina, u koju se doda deset procenata sojine sačme, da se popravi proteinska vrijednost. Svakodnevno, se može davati i tvrdo kuvano jaje.

Facebook Komentari

10 komentara

 1. Vrlo interesantno za pocetnike. Interesuje me plasman jaja i pilica. Normalno i gajenje uslovi itd

 2. Sa malo truda rezultati su izvrrsni, ponovo see you formirat mini farmu.

 3. Sa malo truda rezultati su izvrrsni, ponovo see you formirat mini farmu.

 4. zeleo bih da se bavim proizvodnjom japanskim prepelicama pa me zanima plasman i sve ostalo

 5. zeleo bih da se bavim proizvodnjom japanskim prepelicama pa me zanima plasman i sve ostalo
  pisitemi na email ali samo ozbiljne ponude poz
  borostankovic@hotmail.com

 6. zeleo bih da se bavim proizvodnjom japanskim prepelicama pa me zanima plasman i sve ostalo
  pisitemi na email ali samo ozbiljne ponude poz
  borostankovic@hotmail.com

 7. sviđa mi se…ideja nije loša…

 8. sviđa mi se…ideja nije loša…

 9. Plasman kod nas nije bas nešto, uglavnom okolina. Potrebno je još mnogo edukacije.

 10. Moguce da ce ti pronjeti tek na proljece, posle mitarenja. Osnovna stvar je svjetlost oko 12 sati svakog dana, mozes da im u kavez ugradis sijalicu i tajmer, npr. da se pali ujutru u 6 a gasi navece u 6 (moze i 8).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*