Home » Stočarstvo » Vašljivost stoke

Vašljivost stoke

Preventiva i suzbijanje

Higijena pola zdravlja

Osim raznih drugih nametnika, stoku ugrožava i vašljivost koja se javlja kod nedovoljno uhranjenih, slabo njegovanih i iznurenih životinja. Stoku, a posebno kopitare i papkare, napada takozvana magareća vaška, koja parazitski živi na njihovoj koži i siše im krv, čime ih slabi i iscrpljuje. Vašljivost se najčešće javlja sa jeseni i zimi, a prenosi se dodirom vašljivih životinja sa zdravim na ispaši u buljucima mješovitog sastava i od raznih vlasnika, kao i pri mješanju stoke na sajmovima i vašarima.

Kod papkara i kopitara vaške se zadržavaju na sapima, unutrašnjosti buta, pri korjenu repa i grive, na slabinama i drugim dijelovima tijela pri spoju udova. Osim vašiju na navedenim mjestima nalaze se i gnjide – jajašca koja izazivaju svrab životinja, jer im se čvrsto prilijepe uz dlaku. Zbog toga se grla češu o razne predmete, glođu ugrožena mjesta na tijelu i udaraju nogama. Usljed vašljivosti, dlaka na koži životinja opada i pojavljuje se površinska upala kože, koja može da pređe u krastavost i ranjivost. To ugrožava zdravlje i radnu sposobnost napadnute stoke pa bi bilo najbolje po primjećivanju vašljivosti pozvati veterinara.

Međutim, kao i kod svake pojave nametnika ili bolesti uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Da bi se spriječila pojava vašljivosti, neophodno je da životinje imaju dobar stajski smještaj, da se redovno čiste i njeguju prema normama zoohigijene. Svako grlo za čišćenje i njegu treba da ima svoj pribor, a ni oprema – amovi, ulari i drugo ne smije se mješati i pri radu stavljati sa jednog grla na drugo. Tako se najlakše prenose nametnici i izaziva infekcija. Osim toga, kad se primjeti vašljivost kod susjeda ne treba izvoditi stoku na zajedničku ispašu nego ih držati razdvojene. Prostirku i ostatke dlake poslije čišćenja vašljivih životinja treba redovno iznositi i spaljivati.

U mjere za suzbijanje vašljivosti spadaju premazivanje dijelova tijela živinom mašću, a u nedostatku ove petroleumom koji se izmješa sa uljem kao i špiritusom. Ovakve postupke valja ponavljati u razmacima od po nedelju dana, sve dok se vašljivost ne iskorijeni. Uz to, treba pojačati njegu i ishranu stoke, jer im vaške isisavaju krv i tako iscrpljuju. Ukoliko je neophodno, treba upotrijebiti i neko sredstvo za suzbijanje vašljivosti na stoci.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*