Home » Voćarstvo » Festival domaće rakije u Mrkonjić Gradu

Festival domaće rakije u Mrkonjić Gradu

Drugi pišu, www.glassrpske.com

Tradicija

Jedinstvena turističko-privredna manifestacija Šesti festival domaće rakije počeo je preksinoć u Mrkonjić Gradu, na kojoj je 40 izlagača predstavilo 198 proizvoda „zlatne kapljice“.

Manifestacija je počela stručnim predavanjem za voćare i ocjenjivanjem kvaliteta rakije. Kvalitet rakije ocjenjivali su profesori sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dr Ninoslav Nikićević i dr Vele Tešević.

Profesor Nikićević je rekao da je među pristiglim uzorcima za ocjenjivanje najviše šljivovice.

– Kvalitet ocjenjivane rakije je vrhunski i primjetno je poboljšanje kvaliteta u odnosu na ranije godine. Posebno je kvalitetna domaća rakije od šljive „požegače“, odnosno „savke“ kako je ovdje zovu. Ovdje je nadmorska visina od 500 do 600 matara što pogoduje uzgoju šljive u ekološki čistoj sredini. Osim toga, domaćinstva proizvedenu rakiju čuvaju u hrastovim buradima pet-šest godina što destilatu prije flaširanja daje „šmek“ i čarobnu aromu. To su takozvane buketne rakije i krasi ih pitkost. To je važna odlika mrkonjićke rakije koja treba da postane brend ne samo ovoga kraja, nego i cijele Republike Srpske – rekao je dr Nikićević.

On je dodao da bi bilo dobro da proizvođači rakije iz mrkonjićke opštine na predstojećem 78. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nastupe skupa, sa tridesetak najkvalitetnijih uzoraka sa Festivala rakije u Mrkonjić Gradu.

Stručni saradnik u Agenciji za privredni razvoj Aleksandra Gavrić rekla je da festival traje četiri dana i da ga prate različiti sadržaji.

– Osim stručnih predavanja za poljoprivrednike o voćarstvu i uzgoju pčela, biće upriličeno druženje uz rakijski kotao i običaje koji prate pečenje rakije u Krajini. Biće izveden i zanimljiv kulturno-umjetnički program – rekla je Gavrićeva i dodala da će centralni dio manifestacije biti održan sutra u izložbenom dijelu Kulturnog centra „Petar Kočić“, uz promociju rakije i gastro ponude mrkonjićkog kraja.

Litar rakije 110 evra

Dr Ninoslav Nikićević je uvjeren da bi rakije sa mrkonjićke opštine na Novosadskom sajmu bile među najkvalitetnijim. Treba reći da se jedna flaša mrkonjićke šljivovice, kao što je ona od voćara Bore Lakete, koja ima zlatnu medalju sa novosadskog sajma na aukciji na zapadu prodaje po cijeni od višoj od 100 evra.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*