Home » Ratarstvo » „Životna snaga“ u poljoprivrednim kulturama i tlu

„Životna snaga“ u poljoprivrednim kulturama i tlu

Biodinamička poljoprivreda

Rudolf Štajner

Veoma često se čuje pojam “biodinamička poljoprivreda” ili “biološko-dinamička poljoprivreda”. U Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji osnovana su već i udruženja za unapređenje ove vrste poljoprivrede. Slobodno se smije raći da nije mali broj poljoprivrednika, pa i poljoprivrednih stručnjaka, kojima pojam “biodinamička poljoprivreda” nije baš najbliži. Cilj ovog priloga je da se koliko toliko pojasni ovaj pojam i ovaj vid poljoprivredne proizvodnje približi i našim poljoprivrednicima u Republici Srpskoj.

Da li ste čuli za Rudolfa Štajnera?

To je čojek koji je utemeljio ovaj vid poljoprivrede. Sve je počelo 1924. godine serijom predavanja na imanju Šlos u Kobervicu u Njemačkoj (danas je to mjesto u Poljskoj). Osnovna Štajnerova teza je postojanje “životne snage” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i hemijskim elmentima, koji utiču na živa bića. Tako gajene biljke unose u čovjekov organizam “kosmičke sile”, koje imaju svoje djelovanje na biljni i životinjski svijet. Zvijezde navodno imaju svoje medjudjelovanje na Zemlji i na pojave na zemlji posredno preko planeta. Tako se postepeno rodio poseban oblik ekološke poljoprivrede. Rudolf Štajner je smatrao da je hranljivost životnih namirnica u padu. Po njemu, meneralna đubriva i pesticide “oduzimaju životnost bilju”. Ujedno je davao uputstva, koja su se uglavnom odnosila na đubrenje i zaštitu s tim da sve što se radi isključivo je od prirodnih materijala i po specifičnom načinu izrade.

Poslije ovih predavanja osnovano je udruženje pod nazivom Ogledni krug antropozofskih poljoprivrednika, za ispitivanje planiranih smjernica i načela. Godine 1928. osnovan je Savez Demeter, koji je izdavao licence za proizvođače i proizvode koji su nastali primjenom metoda biodinamičke poljoprivrede. Ovaj pokret se brzo počeo širiti širom Evrope pa i na druge kontinente.

U drugoj polovini 20. vijeka vršena su obimna istraživanja osnovnih načela biodinamičke poljoprivrede. Eksperimentrisalo se sjetvom i sadnjom u vremenskom skladu sa kretanjima i pozicijama zvijezda u odnosu na plenete. Eksperimenti su usmjereni na Stajnerovu tvrdnju da nebeska tijela utiču na pojedine dijelove biljaka. Na osnovu ovih istraživanja počelo se sa objavljivanjem sjetvenog kalendara svake godine. U tom kalendaru daju se razna uputstva za sve grane poljoprivrede, posebno pogodno vrijeme sjetve i sadnje.

Biodinamička poljoprivreda funkcioniše samostalno. Proizvode ovog vida proizvodnje certifikuje Demeter, ali postoje i druge licence. Istina može ih certifikovati i bilo koja druga organizacija za certifikaciju ekoloških proizvoda.

Mjesečev sjetveni kalendar objavljuje list za poljoprivredu “Poljoprivrednik” iz Novog Sada, a kao posebno izdanje objavljen je u Čakovcu 2005. godine u izdanju Društva za ciljani razvoj biološko-dinamičkog gospodarenja u Hrvatskoj “Duga plus”.

Facebook Komentari

One comment

  1. Nesto sam vec saznao, ovo je fantasticno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*