Home » Povrtarstvo » Provjetravanje staklenika i plastenika

Provjetravanje staklenika i plastenika

Savjeti povrtarima

Za sva godišnja doba

Poljoprivrednici koji gaje rano povrće već u maju iznose prve plodove na tržište. Najčešće u ovom mjesecu pristižu za berbu paradajz i paprika. Bujne i jedre biljke veoma često su na meti parazita i štetnih insekata. Hemijska sredstva u takvoj situaciji su nezamjenjiva. Ali, ni ona nisu svemoguća. Moraju se racionalno i znalački koristiti (skupa su) uz strogo poštovanje karence (vrijeme od posljednjeg tretiranja do berbe).

Stručnjaci preporučju kombinovanje hemijskih sredstava s mehaničkim i biološkim. Kada dani postanu topliji, plastenike i staklenike treba otvarati, istovremeno obje čeone strane. Na taj način se snižava relativna vlažnost i poboljšava provjetravanje. To je preduslov za nepovoljne uslove za razvoj štetočina i prouzrokovača bolesti.

Biljke koje su zaražene virusima treba iščupati i spaliti. Odgovarajuća pažnja se mora pokloniti zaštiti od lisnih ušiju koje sišu biljne sokove i na taj način prenose viruse.

Paradajzu i paprici u zatvorenom prostoru prijete iste bolesti kao i biljkama na otvorenom. Za zaštitu se koriste isti preparati. Paprika se štiti od bakterija i gljiva, koje prouzrokuju uvenuće, preparatima na bazi bakra. Prskanje valja ponavljati po potrebi. Ukoliko je vrijeme tmurno i vlažno, ne prezati od češćeg prskanja.

Paradajzu najčešće prijeti plamenjača, te siva i crna pjegavost. Da bi se izbjegle veće štete preporučuje se prskanje kontaktnim fungicidima (akord, akord WG, balarni oksihlorid-50, dakolflo…) koje je najčešće efikasno, ali ako je vrijeme kišovito i hladno, bar jedanput prskajte fungicidima iz grupe botriticida, kako se ne bi pojavili prouzrokovači sive truleži.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*