Home » Ratarstvo » Održavanje kombajna poslije žetve

Održavanje kombajna poslije žetve

Da što duže traju

Održavanje žitnih kombajna neposredno po završetku posla ima svoj puni smisao zbog njihove novčane vrijednosti i malog broja radnih dana u godini. Održavanje kombajna poslije žetve je jednako važno kao i u njenom toku.

Poslije posljednjeg otkosa u sezoni kombajn treba dobro oprati i očistiti. Naslage zemlje, prašine, pljeve, zrnevlja i drugih ostataka dobra su osnova za skupljanje vlage iz vazduha i podsticanje korozije. Kombajn se spolja pere jakim mlazom, ali treba paziti da se mlaz ne uperi direktno u ležaje i spojeve. Poslije pranja i sušenja kombajn se prevozi do mjesta gdje će ostati do naredne sezone, a to bi trebala biti zatvorena šupa ili nadrstrešnica. Ukoliko ste prisiljeni da čuvate kombajn na otvorenom prostoru onda mašinu treba prekriti ceradom.

Kombajn se ostavlja na ravnu podlogu i podiže na klocne da bi se gume na točkovima rasteretile. Vazduh iz guma se izduva na polovinu ili trećinu pritiska. Remenje treba poskidati ili otpustiti zatezače, a skinuto remenje ostaviti u suvoj prostoriji. Lanci se skidaju, čiste i ostavljaju potopljeni u čistom ulju. Skinute lance i remenje treba obilježiti da prilikom ponovnog postavljanja ne bi došlo do greške.

Kosa se takođe skida, čisti i premazuje mašću i stavlja u originalni drveni držač ili uvija u jutano platno. Prste, kontranoževe i pritiskajuće ploče takođe treba namazati uljem protiv korozije.

U motoru se mjenja ulje i skidaju sve brizgaljke da bi se u svaki cilindar nalilo oko 2 dl ulja. Poslije vraćanja brizgaljki motor se nakratko pušta u rad. Suvi prečistači i prečistači za gorivo se očiste ili zamjene. Voda iz hladnjaka, bloka motora, grijača i hladnjaka ulja se ispušta, a motor kratko startuje i izbacuje preostalu tečnost.

Akumulator se skida, čisti, polovi premazuju vazelinom, a potom ostavljaju u odgovarajuću prostoriju. Provjerava se i nivo elektrolita, a poželjno je da se van upotrebe kombajna koristi na drugoj mašini.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*