Home » Razno » Ljekovito jabukovo sirće

Ljekovito jabukovo sirće

Višestruka korist

U narodnoj medicini se jabukovo sirće izuzetno cijeni i koristi za mnoge bolesti. Poznato je njegovo diuretično svojstvo koje potiče od kalijuma, pa se koristi za odstranjivanje suvišne vode iz organizma. Zato se jabukovo sirće preporučuje ljudima koji boluju od oboljenja bubrega i mokraćnih puteba kao i od bolesti srca i krvnih sudova, praćenih pojavom otoka. Pospješujući mokrenje jabukovo sirće omogućava i bolje izlučivanje otrova koji se nagomilavaju u organizmu.

Srčanim bolesnicima i onima sa povišenim krvnim pritiskom jabukovo sirće koristi i zato što smanjuje viskoznost krvi, pa tako umanjuje opterećenje srca.

Ljekovitost jabukovog sirćeta povećava se ako se uzima sa medom.

Prema pisanju doktora Džarvisa, poznatog američkog stručnjaka za ovu oblast u knjizi „Tajne zelene riznice prirode“, jabukovo sirće je efikasno sredstvo i za liječenje dijareje. Takođe, može da pomogne i u nekim slučajevima steriliteta, a preporučuje se i u redukcionoj dijeti za mršavljenje. Tri puta dnevno po kašičica jabukovog sirćeta u čaši vode može pomoći da se izgubi koji suvišan kilogram.

Jabukovo sirće se uzima razblaženo vodom – kašičica sirćeta na čašu vode, a dobro je dodati kašičicu meda. Ovaj recept se preporučuje za sve slučajeve osim za liječenje dijareje kada med ne treba dodavati.

Jabukovo sirće koristi se i spolja kao oblog za liječenje proširenih vena, zapaljenja zglobova i reume. Isto tako, trljanje tijela razblaženim jabukovim sirćetom otklanja umor, a dobar je preparat i za otklanjanje peruti.

Čisto jabukovo sirće se može kupiti i napraviti.

Facebook Komentari

3 komentara

  1. Pravio sam ove godine prvi put jabukovo sirce, od nekoliko kilograma jabuka. Postupak je vrlo jednostavan, ali je muka procediti sirce od iz komine, pa to sirce opet vise puta da se odstrani talog. Ukus i miris su neverovatno dobri. Pozdrav svima.

  2. Odlicna knjiga sa mnogo saveta i za koriscenje u ljudskoj ishrani kao ovaj:
    Dve kašičice jabukovog sirćeta i dve kašičice meda u čaši
    vode morate uzimati svakodnevno, uz svaki obrok.

    http://qooy.com/files/0QDYBITRZX/Tajne_zelenih_riznica_prirode_-_dr.Dzervis.pdf
    http://uploadmirrors.com/download/PYTUCPPF/Tajne_zelenih_riznica_prirode_-_dr.Dzervis.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*