Home » Razno » Kalemljenje ruža

Kalemljenje ruža

Uz malo truda

Postupak kalemljenja je najvažnija operacija gajenja dobrih ruža. Jednostavno se izvodi, ali je za postizanje dovoljne brzine, preciznosti i čistoće rada, kao i održavanja oštrice noža, potrebna dosta duga praksa. No, i to se za 10-15 dana može dobro savladati. Najbolje je da uz ove opise vježbate bar dan-dva sa iskusnim kalemarom koji će vam praktično prenijeti tehniku rada i odmah ispraviti eventualne greške.

Priprema podloge: Ako je ranije korijenov vrat dovoljno otkriven – do visine 3-4 centimetra, rukom u rukavici treba odstraniti površinski sloj zemlje i eventualno opalo lišće, a zatim metlicom od sirka očistiti korijenov vrat. Poslije toga cuvom jutanom krpom treba obrisati svaki korijenov vrat posebno.

Ako korijenov vrat nije ranije otkriven, onda se sa obe strane zemlje otkloni motkom do dubine 4-5 cm, poslije čega se uradi sve što je opisano. U ovom slučaju dobro je poslije kalemljenja korijenov vrat ponovo djelimično pokriti.

Priprema kalem-grančica: Ako već imamo biljku koja cvjeta onda dan-dva prije početka okuliranja treba skinuti zrele izbojke, ovlaš ih vezati u snopove po sortama, etiketirati, uviti u ovlaženu čistu jutanu tkaninu i odložiti do upotrebe.

Poslije berbe s kalem grančica odmah treba ukloniti listove i vršne dijelove koji još nisu dovoljno odrveneli da se spriječi isušivanje.

Isto tako postupiti i sa kupljenim plemkama.

Neposredno pred kalemljenje kalem-grančice treba osloboditi od bodlji.Ne smiju se očistiti mnogo ranije, jer se brzo suše. Brojne povrede na grančici mogu biti ulaz za gljivičnu infekciju. Prilikom rada 10-20 grančica treba uviti u vlažnu krpu i odložiti u podesnu kutiju da budu na raspolaganju kalemara. Većina praktičara nosi kalem-grančice očišćene od bodlji u sudu sa vodom i odatle ih vadi tokom rada, što treba izbjegavati jer može doći do infekcije okaca.

Facebook Komentari

6 komentara

  1. ova mi se tema vasa mnogo dopada jer se i ja baratam kaljemljenjem

  2. svida mi se kalemljenje ruza jos to nisam radio

  3. interesujeme vidljivo kalem ruza uvise boja hvala

  4. nije mi bas jasno kalemljenje pupom od grancice ruze.

  5. svaka cast jasno i jednostavno sve sam svatio sada i ja poceo da kaljemim .

  6. kad gledas kako to drugi rade izgleda lako ali nije bas jednostavno treba imati ynanja za te radnje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*