Home » Aktuelnosti » Kako povećati proizvodnju pšenice

Kako povećati proizvodnju pšenice

Kako smanjiti uvoz

Vlada Republike Srpske je na osnovu prijedloga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donijela Program unapređenja proizvodnje merkantilne pšenice u periodu od 2011. do 2016. godine, o čemu smo već pisali. Jedan od osnovnih ciljeva ovog Programa je kvantitativno i kvalitativno unapređenje proizvodnje merkantilne pšenice. Sjetvene površine bi se trebale da povećaju sa oko 25.000 ha na oko 40.000 ha, sa prosječnim prinosom od pet t/ha.

Nedostatak dovoljnih količina hljebnog žita sve više postaje aktuelno pitanje u Republici Srpskoj. Merkantilna i sjemenska pšenica se uvozi u velikim količinama, što se negativno odražava na ukupni trgovinski i platni bilans. Stručne procjene govore da Republika Srpska ima proizvodne resurse i po svim parametrima agronomske struke i nauke, mogla bi da proizvede dovoljne količine merkantilne pšenice. Povećanje proizvodnje merkantilne pšenice moguće je postići primjenom savremenih tehnologija, edukacijom proizvođača, kroz mrežu proizvodnih makro i demoogleda širom Republike Srpske, te uvođenjem u proizvodnju novih, visokorodnih, domaćih sorti pšenice, a po potrebi i nekih provjerenih stranih sorti, uz pomoć Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Ovog ljeta na poljima Republike Srpske pšenica je požnjevena sa oko 25.000 hektara, a prosječan prinos je bio oko tri tone po hektaru. Stručnjaci smatraju da je to posljedica podbacivanja u primjeni savremene tehnologije, a najviše u primjeni zaštitnih sredstava, koja su bitan faktor za postizanje željenog kvaliteta pšenice.

Strategija razvoja poljoprivrede Republike Srpske do 2016. godine naglašava potrebu povećanja ukupnih obradivih površina kao i povećanje obradivih površina pod ovom žitaricom kao i povećanje prosječnog prinosa, kako bi se zadovoljile potrebe za strnim žitima. Krajnje je vrijeme da se ova proizvodnja vrati u okvire koji su predviđeni Strategijom, ističe se u Programu unapređenja proizvodnje pšenice.

Ovim dokumentom predviđeno je da se ove jeseni merkantilna pšenica zasije na 20.000 hektara, da se ostvari prosječan prinos od četiri tone po hektaru kako bi se ostvarila proizvodnja od 80.000 tona. Ta količina bi predstavljala 38 odsto od ukupnih potreba Republike Srpske, koje su procijenjene na 210.000 tona. Računato po cijeni od 390 konvertibilnih maraka za tonu vrijednost proizvodnje bi bila 31,2 miliona konvertibilnih maraka. Iduće jeseni planirana je sjetva na 25.000 hektara, prosječan prinos od 4,2 t/ha, ukupna proizvodnja od 105.000 tona, što bi predstavljalo 50 odsto potreba i vrijednost proizvodnje od blizu 41 milion konvertibilnih maraka.

U 2013/14 godine planom sjetve merkantilne pšenice predviđena je sjetva ove žitarice na 30.000 ha, prosječan prinos od 4,4 t/ha i ukupna proizvodnja od 132.000 tona što bi predstavljalo podmirenje 63 odsto potreba Republike Srpske. Ukoliko bi se ostvarilo sve planirano, vrijednost proizvodnje bi se povećala na skoro 51,5 miliona konvertibilnih maraka. Naredne godine (2014/15) planira se sjetva na 35.000 hektara, prosječan prinos od 4,6 t/ha i ukupna proizvedena količina od 161.000 tona. To bi već bilo 76 odsto potreba, a vrijednost proizvodnje bi iznosila blizu 62,8 miliona konvertibilnih maraka. I na kraju, u posljednjoj planskoj godini (2015/16) planira se sjetva na 40.000 hektara, prosječan prinos od pet tona po hektaru i ukupna proizvodnja teška 200.000 tona što bi predsatavljalo čak 95 odsto potreba Republike Srpske. Ukoliko bi se planirano ostvarilo vrijednost proizvodnje pšenice u Republici Srpskoj dostigla bi 78 miliona konvertibilnih maraka.

Ove brojke govore da bi se uz predložene mjere, dobru organizaciju i odgovarajuću podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i uključivanje nadležnih institucija mogli ostvariti planirani ciljevi postavljeni Strategijom razvoja poljoprivrede Republike Srpske do 2016. godine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*