Home » Razno » Kako napraviti jabukovo sirće?

Kako napraviti jabukovo sirće?

On ima čudesnu moć...

Prije nekoliko dana smo objavili tekst o ljekovitim svojstvima jabukovog sirćeta. Sada dajemo recept za njegovo dobijanje u kućnoj varijanti.

Jabuke treba dobro oprati, odstraniti im samo peteljke, a zatim ih zajedno sa ljuskom i sjemenom što je moguće više usitniti. Najbolje je da se prvo isjeckaju na komade, a zatim samelju na mašini za meso ili u muljači za grožđe. Usitnjene jabuke se zajdeno sa sokom koji su pustile stavljaju u čist sud – veću teglu, lonac, kacu i slično. Ukoliko ima malo soka može se dodati do pola litra vode na 10 kg samljevenih jabuka. Zatim treba dodati 50-100 grama šećera na 10 kilograma jabuka da bi se podstaklo vrenje. Sve dobro izmješati i prekriti višestrukom gazom. Ostaviti da stoji na toplom ili mjestu izloženom suncu. Povremeno treba kontrolisati tok vrenja. Kraj vrenja se procjenjuje na osnovu kiselosti sirćeta.

Kada je sirće gotovo, cjelokupan sadržaj se najprije procjedi kroz rjeđu, a zatim kroz gušću cjediljku, a na kraju i kroz višestruku gazu da bi se dobilo što čistije i bistrije sirće. Zatim ga treba sipati u čiste boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Dobro jabukovo sirće ima zlatnožutu boju i karakterističan prijatan kiseo ukus.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Hvala na receptu i detaljnom uputstvu.

  2. DOBAR RECEPT ZA KUCNU IZRADU, HVALA VAM NA RECEPT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*