Home » Razno » Kako izabrati kanarinca

Kako izabrati kanarinca

Popularan ljubimac

Kanarince treba nabavljati samo od odgajivača koji su se specijalizovali za ovu vrstu ptica i dobro je poznaju. Osim toga, prilikom izbora ptice posebnu pažnju treba posvetiti izgledu perja, očiju, kljuna i nogu, kao i ostalim važnim pokazateljima njenog zdravlja – bodrosti i volji za pjevanjem mužjaka, a pitomosti i živahnosti ženke.

Kako na osnovu ovih znakova ustanoviti zdravlje kanarinca? Ptica je dobrog zdravlja ako ima sjajno, čisto i uz tijelo priljubljeno perje, bistre oči i čist kljun i noge crvenkaste boje. Režnata krljušt koja pokriva pisak noge treba, takođe da je čvrsto povezana, čista i sjajna. Zdrav kanarinac izgleda gordo i bodro, naročito mužjak koji gotovo stalno pjeva jasnim i zvonkim glasom. Dobar pokazatelj zdravlja ptice je i izmet: kod zdravog kanarinca on ima oblik sitnih, cilindričnih štapića sa bijelim pjegama na krajevima. Ako je izmet mek ili vodnjikav, to je znak da je zdravlje ptice poremećeno.

Kako razlikovati mužjaka? Najbolji način za raspoznavanje mužjaka je njegova pjesma, kao i ponašanje za vrijeme pjevanja. Mužjak nadme vojku, kljun skoro sasvim zatvori, a perje na potiljku ponekad nakostreši. Ovo je važno znati zato što i neke starije kanarinke pjevaju lijepo kao i mužjaci, ali im se vojka ne nadima i ne izvode prave muzičke fraze. Mužjak je i nešto veći, živahniji i bodriji od ženke, glava mu je veća, a noge duže. Grudni koš mu je takođe uži, a trbuh kraći. Po pravilu, na granici između grudnog dijela i trbuha, odnosno zadnjem dijelu grudne kosti trbuh mužjaka je vitkiji i uvučeniji u odnosu na grudnu kost ženke. Jedan od pouzdanih znakova za određivanje pola kanarinca je kada se dune u perje u oblasti čmara mužjakov izgleda kao izraslina razvijena u vrijeme parenja, dok je kod ženke gladak i ne prelazi nivo trbuha.

Mitarenje ili gubljenje perja kanarinca je normalan, prirodan proces koji obično počinje krajem avgusta. Međutim, ako je mitarenje počelo u neko drugo vrijeme, to je znak poremećaja zdravlja ptice ili nepravilne ishrane.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*