Home » Razno » Berba i čuvanje bukovača

Berba i čuvanje bukovača

Od šume do trpeze...

Od inokulacije do prve berbe u optimalnim uslovima proizvodnje potrebno je 25-30 dana, a za dalje rastenje sije se u intervalima u razmaku dvije nedjelje. U prva tri intervala ubere se oko 70% ukupnog prinosa. U amaterskoj proizvodnji postiže se 5-6 berbi, a to u prostoriji za plodonošenje traje četiri mjeseca. U industijskoj proizvodnji beru se samo 3-4 puta, a to je period od 8-10 nedelja, jer se smatra da su prostorije bolje iskorišćene. Kad se plodovi bukovače formiraju rubovi su prvo povijeni naniže, zatim se poravnavaju i kasnije poviju naviše. Pravi momenat berbe je kad su plodovi poravnati. Većina sojeva raste u buketima i moraju se brati cijeli buketi. U buketu su sitni i krupni plodovi. Bukete treba brati kad je većina plodova poravnata. Zimski sojevi su najkrupniji i rastu uglavnom u većim buketima. Prelazni sojevi su sitniji i rastu u manjim buketima. Ljetnji sojevi su najsitniji i rastu najčešće pojedinačno. Sojevi koji formiraju plodove pojedinačno beru se kad su poravnati.

Plodovi se beru svakog dana sječenjem od samog supstrata ili pažljivim čupanjem, da se ne stvori veliki otvor. Ubrani plodovi se slažu u plastične perforirane gajbe od tri kilograma sa lamelama okrenutim nagore. Ako su lamele okrenute nadole ispuštaju spore i prljaju šeširić.

Svježe bukovače mogu se čuvati u hladnjači na plus pet stepeni pet-šest dana, ne gube na kvalitetu, ali kaliraju dijelovi. Ako se ne prodaju svježi plodovi se moraju salamuriti. Preporučuje se da se u prodavnice donese tri puta nedeljno u kartonskim perforiranim kutijama od pola kilograma, a da se iz prodavnice vraćaju neprodate kutije i da se ta količina salamuri. Plodovi za salamurenje se prethodno stavljaju u ključalu vodu 5-6 minuta, pa se vade i ohlade. Posebno se prokuva potrebna količina vode sa 15% soli i ohladi. Prokuvani i ohlađeni plodovi se slažu u platičnu burad i preliju ohlađenom slanom vodom. Ovako pripremljena usoljena bukovača može se čuvati nekoliko mjeseci, a u takvom stanju je otkupljuje i konzervira industrija. Kad se salamureni plodovi odslane hladnom vodom, mogu se koristiti kao i svježi za sva jela.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*