Home » Aktuelnosti » Podrška i prerađivačima

Podrška i prerađivačima

Agrarne aktuelnosti

Ministar Milovanović

Ko zna koliko puta je naglašeno da je u današnjim uslovima privređivanja mnogim poljoprivrednim proizvođačima lakše proizvesti nego prodati svoje proizvode. Ove godine su domaći prerađivači pokazali veliku zainteresovanost za otkup tržnih viškova od poljoprivrednih proizvođača. Ova konstatacija mogla se čuti i na konferenciji za štampu koju je u Bijeljini održao Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Tom prilikom kao pozitivne primjere naveo je prerađivačke firme “Sava Semberija”, “Vitaminka”, “Spektar drink”, “Tanasić” i “Balatunka”. Međutim, prerađivači imaju svoje teškoće sa kojima se susreću u poslovanju pa će se ubuduće morati povesti više brige za njih jer su oni u direktnoj funkciji unapređenja poljoprivredne proizvodnje. To će se činiti rješenjima kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela te ukupnom agrarnom politikom.

– Nažalost, imali smo proteklih godina praksu da se velike količine poljoprivrednih proizvoda uvoze, ali se taj uvoz mora svesti na minimum, ustvari, moramo otkupiti prvo naše domaće poljoprivredne proizvode pa tek potom, ako se ukaže potreba, uvoziti poljoprivredne proizvode – naglasio je ministar Milovanović.

Po njegovim riječima Ministarstvo će ubuduće obustaviti podsticaje za kapitalne investicije prerađivačkim kapacitetima koji svoju proizvodnju zasnivaju na uvoznim sirovinama, a ne koriste domaće proizvode za preradu.

– Ne možemo stimulisati prerađivače koji za sirovine koriste uvozne poljoprivredne proizvode. Nemamo ništa protiv uvoza, ali tek kada preuzmemo što veće količine poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Republici Srpskoj – rekao je Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*