Home » Voćarstvo » Od zlata jabuka

Od zlata jabuka

Šta sa viškom

Kao što je jabuka rasprostranjena po svim meridijanima svijeta, tako je i u jednoj jabuci rasprostranjen veliki broj zdravih sastojaka. Veliki broj minerala poput kalijuma i vitamini A, B1, B2, C spakovanih u samo pedesetak kalorija na 100 grama predstavlja izvor zdravlja. Zbog toga je jabuka dobra za održavanje tjelesne mase i ima antiholesterolsko dejstvo. Odlična je i za sistem za varenje, a protiv zatvora i dijareje, kao i za aktiviranje rada jetre i bubrega. Poboljšava rad srčanog mišića. Preporučuje se i kao antidepresiv, protiv glavobolje, melanholije i potištenosti.

Tokom jeseni ima najviše jabuka pa se postavlja pitanje šta raditi sa viškovima koji se neminovno pojavljuju. Voćari hobisti uglavnom pojedu najbolje jabuke, a ostatak se uskladišti na hladnom i tamnom mjestu. Od jabuka se pravi sjajan sok koji dobijamo tako što jabuke isječemo na sitne komadiće da bi se lakše napravio napitak. Višak soka je najbolje zamrznuti i ostaviti u zamrzivaču do upotrebe jer takav zadržava ukus, miris i sve osobine u sljedećih pola godine.

Ušećerene jabuke uvijek obraduju najmlađe, a ovu poslasticu uopšte nije preteško napraviti. Najpogodnije za baratanje su malene, najbolje nakisele jabuke, a za pravljenje je neophodan i smeđi šećer, kukuruzni sirup, cimeta po ukusu i sok od limuna. I naravno pogodan drveni štapić koji će izdržati težinu jabuke. U sok od limuna se uspe istopljeni šećer i kukuruzni sirup sve dok smjesa ne postane zlatnosmeđa. Jabuke se umaču u sirup, a zatim se ostavljaju da se ohlade. Svaka domaćica ima svoj dodatak ušećerenim jabukama, naš predlog su orasi.

Pire od jabuka se pravi od kuvanih jabuka i u tom obliku se može koristiti do sljedeće berbe. Poput soka se zamrzavanjem očuvavaju hranljive osobine u toku nekoliko mjeseci, a pire se može koristiti kao dodatak slanim i slatkim jelima.

Ukoliko niste pronašli inspiraciju niti ideju kako se riješiti viška jabuka, kao posljednje rješenje je isjeckati jabuke i iskoristiti ih u pravljenju veoma kvalitetnog komposta.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*