Home » Pčelarstvo » Obilje aktuelnih tema

Obilje aktuelnih tema

Novi broj “BH pčelara”

Novi BH pčelar

Pred čitaocima je najnoviji broj magazina za pčelarstvo, zdravlje i ekologiju “BH pčelar”, 20-ti po redu. U njemu je čitav niz veoma interesantnih stručnih, ali i informativnih sadržaja.

Tema broja je “Jesen u pčelinjaku”. Od više veoma sadržajnih priloga sigurno je da će pažnju pčelara privući onaj pod naslovom “Zbog čega nam je bitna pravovremena smjena generacije ljetne i zimske pčele?” autora Sulejmana Alijagića, predsjednika Saveza pčelara Unsko-sanskog kantona.

Veoma interesantan je prilog o presudi Evropskog vrhovnog suda pravde koji je donio važnu odluku o suzbijanju genetski modifikovanih pčelinjih proizvoda pod naslovom “Evropska unija zabranila uvoz meda iz Amerike, Kanade, Argentine, Brazila…”, a tu je i reportaža o Živku Radišiću, bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se sada uspješno bavi pčelarstvom i kaže “Pčele su bile i ostale najbolji barometer mog unutrašnjeg psihičkog i fizičkog stanja”.

Magazin “BH pčelar” objavljuje izvještaje sa pčelarskih sajmova i izložbi u Sarajevu, Prijedoru, Tešnju, Višegradu, Srebreniku, Kneževu, Brčkom, Gradiškoj i Bosanskoj Krupi. U ovom broju predstavljeni su ugledni pčelari: Božo Rankić iz Sasa kod Srebrenice, Jure Musulin iz Gorice kod Čapljine, Amer Kahvedžić iz Visokog i Ekrem Fočak iz Sarajeva. Tu je i tekst o Emini Hadžipašić, poznatoj manekenki koja se bavi i pčelarstvom.

Evo još nekih naslova i autora iz ovog broja “BH pčelara”:

Rajko Radivojac: Pčele ne griju košnicu, nego samo svoje klupko sa leglom!

Predrag Janković: Falsifikovani med ne mogu otkriti ni domaće laboratorije!

Nijaz Kadirić: Oksal – siguran ubica varoe,

Jasmin Hadžiahmetović: Pčelarstvo Finske: Uljana repica najveći izvor polena…

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*