Home » Razno » Kandže i zubi ih odaju

Kandže i zubi ih odaju

Određivanje starosti kunića

I zečevima se gleda u zube

Određivanje starosti kunića pregledom životinje nije naročito pouzdano, pa obično može da se da samo približna procjena. Smatra se da su kandže mladih kunića uske i šiljate, a starijih kratke i zatupaste. To je teorijski tačno, ali ne samo da se zaboravi da mladi kunići koji imaju priliku da kopaju rupe u zemlji, što čine vrlo rado, na taj način troše kandže, koje postaju zatupaste i kratke. Životinje u drvenim ili žičanim kavezima nemaju gdje da kopaju, što dovodi do prerastanja kandži i otežanog kretanja. Odgajivači im pomažu tako što im skraćuju kandže oštrim makazama ili nožem – siječe se samo prozirni dio, odnosno vrh, pa je izgled kandži kunića prilično nepouzdan pokazatelj starosti.

Starost može da se procijeni i prema izgledu zuba, koji su u kunića starijih od godinu dana obično prevučni žućkastom patinom od desni do vrha. Ovaj sloj najuočljiviji je kod životinja koje svakodnevno jedu meku hranu, jer ostaje zalijepljena na zubima – nema mehaničkog čišćenja, fermentiše i uništava gleđ. Posljedica je žućkasta prevlaka, koja se kod kunića hranjenih čvrstom hranom formira kasnije, pa starost životinja ne može pouzdano da se utvrdi ni po izgledu zuba.

Odgajivači procjenjuju starost i prema opštem izgledu i ponašanju životinje – stariji kunići su mirniji, bolje razvijeni, s većim stomacima, koji postaju uočljiviji poslije šest mjeseci života. Ni ovaj znak nije siguran, pa je jedini način tačnog utvrđivanja starosti po tetovir broju, koji je utisnut u uvo svih priplodnih grla s rodovnikom. Ali, mali je broj kunića koji imaju brojku na uvu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*