Home » Stočarstvo » Elitna grla sa peharima i medaljama

Elitna grla sa peharima i medaljama

Na Desetom međunarodnom poljoprivrednom sajmu “Interagro 2011” u Bijeljini

Nagrade najuspješnijim

Treći dan Desetog međunarodnog poljoprivrednog sajma „Interagro 2011“ u Bijeljini bio je u znaku stočarstva. Stočarska izložba je tokom cijelog sajma privlačila pažnju posjetilaca, što je i razumljivo jer se zaista imalo šta vidjeti. Izložena stoka je bila veoma kvalitetna i još jednom se pokazalo da poljoprivrednici uspjevaju da odgoje stoku koja se može mjeriti sa grlima afirmisanih farmi kakve su one Poljoprivrednog dobra „Semberija“ iz Bijeljine i „Farmaland“-a iz Nove Topole.

Na Danu stočarstva veoma zanimljivo predavanje o sistemu kontrole kvaliteta svježeg sirovom mlijeka održao je Mladen Stojanović, direktor Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu Republike Srpske, a o Strategiji razvoja pčelarstva u Republici Srpskoj govorio je mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci.

Na kraju su uručena priznanja izlagačima čija su grla ocijenjena najvećim ocjenama od strane stručnog žirija.

Za izloženu živinu nagrađen je Boro Simić iz Kojčinovca kod Bijeljine. Na njegovom štandu viđeni su izvanredni primjerci sledećih vrsta živine: orpingtom, austrolop, hamburger, zlatni i srebreni sabo, kokinkina, zlatna i srebrena jarebičarka, feniks i plava brama. Za izloženu ukrasnu živinu nagrađen je Jelenko Dabić iz Pučila kod Bijeljine. Izlagao je zlatne, srebrne i platinaste fazane, papagaje, svilenu japansku kokoš, fenikse, holandsku bjeloćubastu, kokine, šaboe i poluanere.

Radovan Ivanišević iz Ostojićeva kod Bijeljine okitio se zlatnim priznanjem za kolekciju nazimica rase landras-durok-pijetren, a srebrno priznanje u istoj konkurenciji dobio je Miodrag Pravdić iz Donjeg Broca kod Bijeljine za kolekciju rase jorkšir-landras. Jovica Novaković iz Velike Obarske kod Bijeljine dobitnik je bronzanog priznanja za nerasta rase pijetren, a poznati odgajivač rasnih svinja iz Gornje Čađavice kod Bijeljine Žiko Bakajlić dobio je pehar za dva izloženog nerasta rase pijetren i jorkšir. Ali, šampionski pehar za visok kvalitet u svinjogojstvu je ipak pripao AD Poljoprivredno dobro „Semberija“ iz Bijeljine koje decenijama postiže izvanredne rezultate u selekciji, dokazujući da se, i pored napredovanja velikog broja stočara u svinjogojstvu, ipak, zna ko je ispred svih.

Kada je u pitanju ovčarstvo, blistali su stočari iz brdsko – planinskih krajeva, konkretnije iz okoline Srebrenice. Senahid Osmanović iz Srebrenice se pozlatio sa svojim izvanrednim pramenkama, srebro je pripalo Cvijetinu Bijeliću iz Suvog Polja kod Bijeljine, koji je takođe izlagao pramenke, a Edhem Omerović iz Male Daljegošće kod Srebrenice dobio je priznanje za izvanrednu kolekciju rase pramenka. Boško Pilić iz Broca kod Bijeljine izložio je malo rasprostranjenu rasu romanovska i za svoja kvalitetna grla pripala mu je nagrada za eksponate bez konkurencije. Predrag Jeftić iz Skelana kod Srebrenice jedini je izloži kolekciju priplodnih ovaca rase „Il De Frans“ koja je postala – šampionska. Titulu ovna šampiona ponijelo je izvanredno grlo rase vintenberg poznatog semebrskog ovčara Nikole Miloševića iz Donje Čađavice.

Posebno interesovanja, sasvim razumljivo, vladalo je za izložena goveda. Bilo je zaista grla za koja se slobodno smije reći da su „zlata vrijedna“.

AD Poljoprivredno dobro „Semberija“ iz Bijeljine je još jedanput potvrdilo svoju visoku vrijednost osvajanjem titule šampiona sajma kolekcijom prilpodnih junica. A junicu šampionu sajma imao je ove godine Radisav Stanojlović iz Amajlija kod Bijeljine. Za visok kvalitet izloženih junica zlatno priznanje je pripalo Dragi Saviću iz Glogovca kod Bijeljine, srebrno Milisavu Dubajiću iz Amajlija i bronzano Ostoji Nikoliću iz Batkovića kod Bijeljine. Specijalno priznanje dobila je Farma „Farmaland“ iz Nove Topole.

Priznanja najboljim stočarima uručili su Mladen Stojanović, direktor Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu Republike Srpske i Predrag Mićić, direktor AD „Grad“ iz Bijeljine, koje je organizator Sajma.

Facebook Komentari

One comment

  1. jel zna neko broj telefona Predrag Jeftić iz Skelana kod Srebrenice sto ima idf ovce.unapred hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*