Home » Voćarstvo » Sadnja pitomog kestena

Sadnja pitomog kestena

Kesten

U našim klimatskim uslovima pitomi kesten može da se sadi od opadanja lišća do početka vegetacije. Ako su zime oštre i snijeg se duže zadržava, zimska sadnja je otežana i rizična, pa to treba uraditi u jesen. Jesenja sadnja, od polovine novembra do pojave jakih mrazeva, preporučuje se za toplije predjele, na lakom i propustljivom zemljištu. Tada je bolji prijem sadnica, jer zimi zemljište nakupi dovoljno vlage. Presjeci žila napravljeni tokom pripreme sadnica dobro zarastaju i obrazuje se dosta žilica koje će postati aktivne u proljeće, čim se zemlja zagrije.

Prijem i razvoj sadnica zavise od njihovog kvaliteta i načina pripreme. Zdrave i dobro razvijene sadnice, s pravim deblom i razgranatim korijenom, prije sadnje se klasiraju po razvijenosti. Tako se kasnije postiže ujednačen razvoj stabla. Nedovoljno razvijene i oštećene sadnice se odbacuju.

Prije sadnje dobro razvijene i dugačke žile korijena skrate se za trećinu, dok se tankim i manje razvijenim sadnicama odstrani samo vrh. Oštećene žile se potpuno odbacuju ili skraćuju do zdravog mjesta. Veoma guste žile, koje se međusobno prepliću, treba prorijediti, pazeći da ostane što više zdravih i pravilno raspoređenih. U svakom slučaju, presjeci moraju biti pravi, jer tada su manji i brže zarastaju. Radi se oštrim makazama. Na kraju se korijen potopi u smješu goveđe balege, ilovače i vode.

Na dobro pripremljenom zemljištu iskopaju se jame dovoljno velike da se korijen pravilno rasporedi. Žile se ne smiju savijati. Na dno jame naspe se plodna, rastresita zemlja i vidu humke i na nju postavi korijen. Žile se rasporede na sve strane i pokriju zemljom, a potom sadnica nekoliko puta protrese i malo povuče uvis. Tako žile dobijaju prirodniji položaj i podešava se dubina sadnje, koja ne smije biti manja od one u rastilu. To mjesto se uočava po boji kore. Kada se sadnica postavi na odgovarajuću dubinu, na korijen se nanosi zemlja, dobro nagazi, doda pet do sedam kilograma zgorelog stajnjaka i potom opet nanese zemlja.

Sadnice posađene u jesen ne treba zalivati. Oko njih se samo napravi humka visine petnaestak centimetara i tako ostavi do proljeća.

Facebook Komentari

12 komentara

 1. dali neko zna gde mogu nabaviti sadnice PITOMOG KESTENA

 2. Proizvodnja pitomog kestena je veoma tezak i neziyvestan proces a podloga je mecija leska koja se veoma tesko nabavlja

 3. Nije tesko nabaviti sadnice pitomog kestena,dovoljno je otici u sumu i ispod pitomog kestena lako nadjes vec niknute sadnice ,.Na asvaltu se nemoze nista naci vec u sumu u prirodu i trazi ,majka priroda ima sve.

 4. Pitomog kestena ima u Kaću u Rasadniku MAVM (www.mavmrasadnik.com) Mene zabrinjava činjenica, the nisam u našoj okolini video ni jednog pitomog kestena. Dali to znači the je proizvodnja stvarno veoma težak proces I rizičan, voleo bih čuti mišljenje nekog stručnjaka o tome. Ja bih voleo posaditi jedno stablo u svom dvorištu. Stanujem u Budisavi, nedaleko od Novog Sada, dali je to podneblje odgovarajuće za pitomi kesten?

 5. Pitomog kestena ima u Kaću u Rasadniku MAVM (www.mavmrasadnik.com) Mene zabrinjava činjenica, the nisam u našoj okolini video ni jednog pitomog kestena. Dali to znači the je proizvodnja stvarno veoma težak proces I rizičan, voleo bih čuti mišljenje nekog stručnjaka o tome. Ja bih voleo posaditi jedno stablo u svom dvorištu. Stanujem u Budisavi, nedaleko od Novog Sada, dali je to podneblje odgovarajuće za pitomi kesten?

 6. Pitomog kestena ima u Kaću u Rasadniku MAVM (www.mavmrasadnik.com) Mene zabrinjava činjenica, the nisam u našoj okolini video ni jednog pitomog kestena. Dali to znači the je proizvodnja stvarno veoma težak proces I rizičan, voleo bih čuti mišljenje nekog stručnjaka o tome. Ja bih voleo posaditi jedno stablo u svom dvorištu. Stanujem u Budisavi, nedaleko od Novog Sada, dali je to podneblje odgovarajuće za pitomi kesten?

 7. JA SAM KUPILA SADNICU PITOMOG KESTENA PREKO „LIMUNDA“ SKORO SAM POSADILA U DVORIŠTU,BEZ NEKIH POSEBNIH PRIPREMA,NADAM SE DA ĆE SE PRIMITI.

 8. Ja sam kupio sadnice pitomog kestene u Rasadniku BREZA 11420 Smed.Palanka Tel. 026\ 313023 vl. Tihomir Andjelković , on će vam poslati sadnice brzom poštom. Priklikom sadnje oko žila sam sipao kiselog humusa, kojeg možete kupiti u poljopr. apoteci.. Dejanu Ilič kao i ostalima se zahvaljujem za savete koje ste mi ovim putem poslali. Hvala

 9. Imam jedan pitomi kesten koji je prošle godne prvi put stupio na rod,bilo je oko 50 ak plodova,U vremenu kada je trebalo da se beru tj.kada su sazreli u nijednom nije bilo kestena,primetio sam da je u njima samo mali izmetci semeni.Šta se desilo neznam pa bi ovim putem zamolio nekoga ko se razume u pitomi kesten da mi ako je voljan pomogne i objasni dali treba, kada da se prska , i sa kojim preparatima .Hvala !!!

 10. Branka Gagrcin

  Moj kesten je star 8-9 god, obilno cveta, pcela bude jako mnogo na njemu, formira sisarke, ali u njima ne bude ploda. Moze li mi neko reci zasto se to desava? Hvala!

 11. Кестен је странооплодна биљка, што значи морате имати миним
  aлно двије биљке посађене, ради оплдње.

 12. interesuje me PITOMI KESTEN par sadnica za dvoriste BADEm LESNIK takode rane sorte TRESNJE I VISE VRSTE ORAHA::POSADIO BI U GLOGOVICI opstina Z A J E CAR ;;;;zeleo bi rasadnik koji daje upustva kao iz rasadnika goran antic lepi video, objasnjena rezidba, ali ne mogu da vidim dali ima pitomi kesten;;;;;;;;…..21 marta zelim te sadnice uzet i i posaditi,,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*