Home » Razno » Rujnica – gljiva oktobra

Rujnica – gljiva oktobra

Branislav Uzelac

Rujnica

Gljivari se postepeno “sele” sa listopadnih u četinarske šume! Dok se početkom septembra najveći broj vrsta gljiva nalazio pod hrastovima, početkom oktobra su pod bukvama, a sredinom ovog mjeseca, pa sve do duboke jeseni najplodnije mjesto su borove, jelove i smrčeve šume i proplanci.

Rujnice su svakako najbrojnije gljive na ovim terenima. Radi se o mlečnicama (rod Lactarius, sekcija dapetes), koje na prelomu luče tečnost, čija je kapa tipično narandžaste boje, sa koncentričnim krugovima, a “mleko” narandžaste do crvene boje. Sve odreda pokazuju tendenciju da na oštećenim mestima manje-više menjaju boju u zelenu.

Razlikovanje pojedinih vrsta u sekciji nije mnogo bitno, jer su sve rujnice jestive, mada ne i jednakog kvaliteta. Najbolje su svakako vrste koje rastu uz borove (Lactarius deliciosus, L. semisanguifluus…) a najlošija je smrčeva rujnica (L. deterrimus). Treba samo voditi računa o staništu i o boji kape i mleka. Zbog karakteristične arome, pošto sadrže mnogo karotena, nisu pogodne za mešanje sa drugim gljivama, ali se mogu spremiti uspešno na sve poznate načine. Odlične su na roštilju, pohovane, ukiseljene, a gulaš od rujnica nema premca. Jedine su gljive koje sadrže pomalo nezasićenih masnoća, a velika količina vitamina ih preporučuje kao pravu jesenju poslasticu.

AJVAR OD RUJNICA

Ovo egzotično jelo se sprema lakše nego da ga pravite samo od paprika! Potrebno je samo četvrtina uobičajene količine paprika i tri četvrtine rujnica. Paprike se peku, ljušte i melju na uobičajen način, dok se rujnice samo očiste i samelju! Dalje se rujnice i paprika, izmešane, poprže na ulju uz dodatak začina i sirećeta i vruće spremaju u tegle koje se mogu hermetički zatvoriti. Ovaj ajvar je odličan namaz i dodatak raznim jelima od mesa i povrća.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*