Home » Voćarstvo » Kajsijevača

Kajsijevača

Za ljubitelje dobre rakije

Kajsijevača krijepi tijelo i dušu

Kada je riječ o delikatesnim rakijama veoma visoko mjesto zauzima rakija od kajsije. U proizvodnji ovog delikatesnog alkoholnog pića često se koriste oštećeni plodovi, prezreli, natruli… To može imati negativnog odraza na kvalitet. Ako želite imati kvalitetnu kajsijevaču, onda morate koristiti lijepe, zrele, zdrave i čiste plodove. Od značaja je i vrijeme berbe. Preporučuje se berba u vrijeme pune tehnološke zrelosti jer je tada najveći procenat šećera i kreće se od 12 do 14. Posljednji trenutak za branje je kada su plodovi u fazi djelimične prezrelosti, žuto-crveni i meki. Ako se opredijelite da koristiite i plodove koji su radi prezrelosti opali sa stable, treba povesti računa da u kacu ne dospije i zemlja jer to može da ugrozi kvalitet rakije.

– Meke plodove u principu ne treba muljati ali koštice svakako treba izdvojitim – ručno ili mašinski. Ukoliko su plodovi čvršći, ili su otpali poslije jačeg vjetra ostali nešto zeleniji i tvrđi treba ih izmuljati ručno, ili u posebnim dobro podešenim muljačama, kako se koštice ne bi izlomile. Ipak, najbolji kvalitet rakije postiže se kada se koštice odvoje iz plodova, prije njihovog stavljanja u sudove za vrenje. Jer, već preko jedan odsto izlomljenih koštica daje rakiji gorak ukus, s primjesom štetne cijanovodonične kiseline i drugih štetnih sasrojaka – upozorava Anđelko Ludoški u svojoj knjizi “Domaće rakije”.

Previranje kljuka kajsije obavlja se zavisno od mogućnosti, u drvenim ili plastičnim sudovima koji se lako daju zatvoriti specijalnim vranjevima za vrenje, poklopcima, ili polietilenskim folijama. Tako se zadržavaju dragocjena aroma i alkohol (etanol) i sprečava njegovo pretvaranje u nepoželjnu kiselinu. Kao i kod kljuka od trešanja, zbog malog sadržaja kiseline kljuka od kajsije, po mogućnosti, treba dodati sumpornu kiselinu. Tako se podešava kiselost rakije od oko tri odsto i sprečava razmnožavanje štetnih bakterija koje tokom vrenja stvaraju materije lošeg mirisa.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*