Home » Lov » Zec na logi – kao opruga!

Zec na logi – kao opruga!

Stres kod divljači

I oni su pod stresom

Kada se pomene riječ stres, svi mislimo na nervozne osobe koje karakteriše napetost i opterećenje. A kada hoćemo za nekoga da kažemo da je plašljiv, poredimo ga sa zecom. Vjerovatno je to privuklo naučnike da izučavajući stres kod divljači posebno sagledaju ponašanje zeca u stresnim situacijama.

Utvrđeno je da  je zec pod najvećim stresom dok leži na logi.  Kada lovac naiđe, on se stisne u logi,  leži kao opruga i čeka zgodan trenutak da krene u bjekstvo. Za njegovo zdravlje bijeg je manje ubitačan nego iščekivanje u logi.

Među brojnim biolozima koji su se bavili stresom divljači (nauka o ponašanju divljači zove se etologija) u red vrhunskih svakako spada Nijemac Vitus Drešer. Po njemu, strah i stres je karakteristika cijelog životinjskog svijeta, od pčela do majmuna.

Djelovanje stresa očito je na primjeru zeca. koji u logi očekuje dolazak lovačkog psa. Ranije se smatralo da zec u zaklonu „spava“ otvorenih očiju. Zapravo, događa se nešto suprotno. Kao trkaći automobil čiji motor radi u mjestu prije starta, spreman da jurne, tako i srce zeca koji „spava“ u zaklonu radi brzo, goni krv kroz sve mišiće, što omogućuje u svakom trenutku, kada zec ustanovi da su ga otkrili ili su progonitelji suviše blizu, da krene u bijeg iz mjesta s maksimalnom brzinom – piše u časopisu „Dobra kob“.

Da bi divljač bila pod što manjim stresom, pa i zečija, od velikog je značaja mir u lovištu. Divljač najviše voli da „caruje u svom carstvu“. Istina, apsolutni mir se ne može postići. Lovci se trabaju boriti za relativni mir jer bez njega, pa makar bili svi ostali uslovi u lovištu za visoku ocjenu, nema uspješnog gazdovanja lovištem. Divljač se u svom „carstvu“ često navikne na razna uznemiravanja pa joj to postane obična stvar.

Prije nekoliko godina u rasadniku šumskog gazdinstva kod Doboja organizovano je finale gađanja na glinene golubove. Desetine lovaca iz cijele Republike Srpske pucalo je cijeli dan. I tek pri kraju takmičenja došlo je do kvara na mašini  za izbacivanje glinenih golubova. Samo nekoliko minuta po prestanku paljbe iz čestara su se nedaleko od strelišta pojavili fazan i fazanka. Mirno su se kretali kao da ih nije ni briga što se tako blizu njih uveliko puca. Nisu pokazivali ni trunku uplašenosti. Mirno su kljuckali. Oni su se jednostavno privikli na cjelodnevno pucanje i utvrdili da to nije usmjereno na njih.

Divljač se često, pa i zec, privikne na galamu šumskih radnika,  buku kamiona i automobila,  poljoprivrednike koji obrađuju svoja polja, izgone stoku na pašnjake… Da li je i u takvim situacijama divljač bar djelimično pod stresom. I da li će napustiti takva staništa i potražiti mirnija. O tome  stručnjaci i lovci sa iskustvom imaju različita mišljenja.

Kada je o zecu riječ, zapaženo je da on dok očekuje lovca ili kerove, a da bi se blagovremeno osigurao od progonitelja, trči nekoliko krugova kroz prirodu. To za njega predstavlja izviđanje terena i istovremeno rasterećenje od straha.

– Uopšte, brz bijeg i drugi fizički napori važan su način za ukidanje stresa, koji životinje primjenjuju. Takvu „besmislenu“ aktivnost, ali koja olakšava stres, etolozi nazivaju pomjerenom aktivnošću. Tu pojavu je često moguće vidjeti u životinjskom svijetu – ističu stručnjaci za izučavanje ponašanja divljači u prirodi.

Facebook Komentari

One comment

  1. Sasvim točan napis gospodina Dejana. I u naprednom kaveznom uzgoju divljih zečeva možemo konstatirati napetost, strah – stres – i šok, premda su se već donekle prividno privikli na svog uzgajatelja (hranitelja).
    Milan Martinek, Zagreb,mob;098-908-4675.Uzgajalište divljih zečeva „ŽUMBERAK“. E-mail ; Milan.martinek@xnet.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*