Home » Stočarstvo » Ventilacija i osvjetljenje

Ventilacija i osvjetljenje

Počinje tov ćuraka

Strogi uslovi tova

U avgustu počinje tov ćuraka. Taj posao treba početi na vrijeme jer je bitno da ćurke dostignu maksimalnu težinu uoči novogodišnjih i božićnih praznika, kada se najbolje prodaju.

Opšte je pravilo da na jednom kvadratnom metru poda u živinarniku ne treba da bude više od 34 kilograma žive mase ćuraka na kraju tova. Ako se, na primjer, tove ćurke do prosječne žive mase oko pet kilograma, na kvadratni metar poda ne smije se staviti više od sedam grla. Ako se planira ići na veću prosječnu masu ćuraka njihov broj po kvadratnom metru se smanjuje. Ukoliko smo voljni da naše ćurke na kraju tova imaju po devet-deset kilograma onda po kvadratnom metru poda smije da bude u prosjeku samo po 3,5 grla.

Odrasle ćurke se mogu toviti  na dobro ocjeditom i odmjerenom pašnjaku, zasijanom travom i/ili detelinom. U tom slučaju na 200 metara kvadratnih dolazi najviše deset ćuraka, dakle, za jednu ćurku potrebno je obezbijediti 20 metara kvadratnih pašnjaka.

Živinari koji drže ćurke u prostorijama bez vještačke ventilacije moraju da poštuju pravilo da ni u jednoj fazi tova ćuraka ukupna živa masa po kvadratnom metru podne površine ne smije da bude veća od 24 kilograma.

Za uspješno gajenje đuraka i održavanje prostirke u dobrom stanju neophodan je svjež i čist vazduh, koji se obezbjeđuje ventilacijom, odnosno provjetravanjem.

Normativi ventilacije za jednodnevne ćuriće iznosi: na deset grla tri kubna metra vazduha na sat, a za odraslija grla na kilogram tjelesne mase četiri-pet kubnih metara vazduha na sat.

U većim objektima bez prozora – kontrolisanim ambijentom, za obezbjeđenje neophodne ventilacije ugrađuje se potreban broj ventilatora odgovarajućeg kapaciteta. U objektima s prozorima ili u nastrešnicama provjetravanje je prirodno, a da bi bilo uspješno obavezno mora da se obezbijedi dovoljno podnog prostora po ćurki.

Ćurke zahtijevaju relativnu vlažnost vazduha od 65 do 70 odsto. Veća relativna vlažnost izbjegava se povećanom ventilacijom,  koja uklanja suvišnu vlagu iz vazduha. Za vrijeme jako toplih i suvih ljetnih dana, međutim, pretjerano suv vazduh može da dovede do dehidracije jednodnevnih ćurića, pa i njihovog uginuća, a kod starijih grla prouzrokuje kanibalizam i oboljenje organa za disanje. U takvim okolnostima relativna vlažnost vazduha održava se na najmanje 65 odsto prskanjem vode po prostirci.

Prvih sedam do deset dana ćurićima je potrebno skoro neprekidno i dosta jako svjetlo, oko 15 vati na kvadratni metar površine poda, na primjer, sijalica od 40 vati na 2,5 kvadratnih metara poda. Kasnije se jačina svjetla postepeno smanjuje, tako da poslije tri nedjelje na kvadratni metar dolazi 2,5 vata. Takođe smanjuje se i trajanje osvjetljenja na 14 do 20 sati dnevno, ili se prelazi na prirodni dan. Kasnije, u toku tova, na primjer, ćurke mogu da se drže u polutami, tako da na kvadratni metar dolazi samo jedan do jedan i po vati .

Temperatura prostora u kojem se nalaze ćurke u tovu od velikog je značaja za prirast. Grla sa šest nedjelja starosti lako podnose i niže temperature, ali pokazalo se da temperatura od 20 do 22 stepena obezbjeđuje najmanju potrošnju hrane za kilogram prirasta, tj. najbolju konverziju hrane.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*