Home » Povrtarstvo » Spriječiti truljenje

Spriječiti truljenje

Vađenje crnog luka

Odstraniti oštećene glavice

Crni luk, koji se najviše proizvodi na našim prostorima, najčešće se vadi koncem jula i tokom avgusta mjeseca. Posao počinje kada polegne trećina biljaka. Plodovi se izvade iz zemlje i ostave na njivi, kako bi se obezbijedilo sušenje i dozrijevanje. Ako su vremenske prilike povoljne, neće biti nikakvih teškaća da se taj posao obavi uspješno. Međutim, ukoliko se pojave obilnije kiše, povrtari znaju imati velikih teškoća i šteta. U normalnim uslovima sušenje i dozrijevanje traje pet do deset dana. To je vrijeme u kojem glavice isisavaju nagomilanu hranu iz lišća i formiraju suve ovojne ljuske.

Kada se sušenje glavica uspješno okonča, glavice crnog luka se klasiraju prema krupnoći i kvalitetu. Dok se to radi bitno je odstraniti oštećene glavice. One se ne bacaju, nego su izdvajaju kako bi bile prve za potrošnji.

Različito je vađenje i sušenje luka na malim i velikim površinama. Luk sa manjih površina se plete u vijence i suši ispod strehe ili na drugim promajnim mjestima. Međutim, ukoliko se povrtari bave proizvodnjom luka na velikim površinama i imaju velike količine ovog povrća, posao se obavlja mašinama. Kada se lišće osuši na njivi odbacuje se i slijedi sakupljanje ručno ili mašinski. Bilo da je riječ o malim ili velikim površinama i količinama, stajanje glavica luka na jakom suncu, može doći do ožegotina i drugih oštećenja. Zato, oprez! U ovoj fazi proizodnje luka može doći do šteta, što se može negativno odraziti na ekonomske pokazatelje proizvodnje. Ukoliko se radi o povrtlarima koji se bave proizvodnjom luka na većim površinama pa su tržni viškovi značajni, preporučuje se izgradnja posebnih skladišta za ovo povrće.

Još nešto o pletenju luka u vijence. Na lukovicama se mora ostavljati dio stable dužine dva-tri centimetra, koji povrtlari jednostavno zovu vrat. On ima ulogu da spriječi eventulene infekcije koje bi mogle da izazovu truljenje luka.

Crni luk se obično čuva na tavanima ili nekim pogodnim promajnim mjestima s tim da temperatura svakako bude pozitivna.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*