Home » Lov » Da li šakali čine zlo?

Da li šakali čine zlo?

Poslije pokolja ovaca u Donjoj Trnovi

Prvooptuženi

U selu Donjoj Trnovi u opštini Ugljevik desila se nesvakidašnja šteta. Zaklane su 23 ovce Tome Jankovića, vlasnika najvećeg stada ovaca u ovom selu. Još osam ih je ozlijeđeno. Šteta se procjenjuje na pet do šest hiljada konvertibilnih maraka. Stado je bilo smješteno u toru tridesetak metara daleko od kuće. A kuća je u centru sela, svega pedesetak metara daleko od seoske crkve. Oko štale je ograđen prostor i pretpostavlja se da su šakali došli iz obližnje šume.

Kada je čuo blejanje ovaca i lajanje pasa u dvorištu, domaćin je vidio tri zvijeri. Jednog je udario lopatom i svi su se razbježali. Ali, u štali je ostao pravi masakr.

U ovom selu šakali su zaklali 14 ovaca Rade Ristića, osam ovaca Milana Dimitrova i četiri ovce Ljubice Mitrović. Sve se to dogodilo u selu gdje ljudi čuvaju svoju stoku na ispaši, a imaju i ovčarske pse, koji su potpuno zatajili.

Iste noći kada se desio pokolj kod Tome Jankovića, lovci iz ovog sela su krenuli u hajku. Ali, bez rezultata. U ovo doba godine, vegetacija je bujna, šakali se kreću samo noću i hajke su, najčešće, unaprijed osuđene na neuspjeh.

Kada se sve malo stišalo, u selu se najozbiljnije postavlja pitanje da li su štete nanijeli šakali. Te zvijeri su se prije desetak godina pojavile na Majevici i povremeno zalaze u podmajevička sela. Međutim, ono što je vidio Tomo Janković iz Donje Trnove najviše liči na malo veće lisice. Jedan primjerak je bio krupniji od ostalih. Veterinari su utvrdili da su ovce preklane. Zvijeri su ih hvatale za vrat i pregrizale glavnu arteriju.

U razgovoru sa Mićom Mitrovićem, predsjedničkom Lovačkog udruženja „Partizan“ iz Donje Trnove, saznali smo da lovci ne sjede skrštenih ruku. Od hajki su odustali, ali sada postavljaju noćne zasjede. Do sada je bilo pet – šest takvih zasjeda. Odstrijelili su jednu štetočinu baš kada je naapdala ovce i poslije detaljnijeg pregledanja konstatovali da se ne radi o šakalu. Ali, to nije ni domaći pas. Po riječima predsjednika lovaca iz Donje Trnove taj primjerak najviše liči na ukršteni potomak šakala i psa. Moglo bi se desiti da štete nisu počinili šakali nego podivljali psi.

Sigurno je da će se utvrditi ko čini štete stočarima iz Donje Trnove, ali, nema sumnje, šakali se sve češće pojavljuju u ovom dijelu sjeveroistočne Bosne. Poslije Majevice, na kojoj su lovci iz Lopara već odstrijelili desetak primjeraka i lovci iz Semberije su uspjeli da odstrijele ovu zvijer.

Ukoliko se populacija šakala bude i dalje povećavala, s pravom se treba zabrinuti za plemenitu divljač. Ova drska štetočina najviše uništava srneću i zečiju divljač. Domaće životinje su takođe ugrožene.

Slučaj iz Donje Trnove ozbiljno opominje. Ukoliko štete nanose podivljali psi, njihovoj likvidaciji treba pristupiti energično, a ako su to šakali, opasnost je još veća i lovci će morati ozbiljnije da se zamisle.  I angažuju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*