Home » Stočarstvo » Borbe ovnova na Vučjoj planini

Borbe ovnova na Vučjoj planini

Poslije dvije decenije pauze

Poslije duge pauze

Na platou Vučje planine održaće se 6. avgusta zanimljiva turistička manifestacija pod nazivom “Ovnijada”. U vrijeme bivše Jugoslavije na istoj lokaciji održavane su tradicionalne borbe ovnova. Pratile su ih hiljade posjetilaca. Ratna zbivanja iz 1992. godine prekinula su i ovu tradiciju. Pauza je trajala dvije decenije. Ranije nisu postojali uslovi da se obnovi borba ovnova jer je veći dio terena bio pod minama. Sada je izvršeno deminiranje, popravljeni su prilazni putevi tako da su se stekli uslovi za organizovanje “Ovnijade”.

Organizatori obnovlejne manifestacije planiraju da se 6. avgusta održe borbe ovnova, takmičenje kosaca i narodni vešeboj. Sve će to biti začinjeno kulturno umjetničkim programom koji će izvesti kulturno-umjetnička društva iz  Šajkaša kod Novog Sada i Teslića. Organizatori su Skupština opštine Teslić i Mjesna zajednica Ugodnović.

Najuspječnijim takmičarima dodijeliće se prigodne nagrade. U selima koja gravitiraju Vučjoj planini sa radošću su dočekali vijest o obnavljanju ove turističke manifestacije i svi se nadaju da će ona ponovo postati tradicionalna i da će povrariti nekadašnji sjaj.

Prije rata pored borbi ovnova, organizovane su stočarske izložbe i izložbe ručnih radova od vune. Sadržaj obnovljene manifestacije je nešto izmijenjen, ali se vjeruje da će zadovoljiti ukuse nostalgičnih posjetilaca.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*