Home » Povrtarstvo » Berba povrća i karenca

Berba povrća i karenca

Poštovati uputstva

Oprez pri korišćenju hemije

Povrtarska proizvodnja se u današnjim uslovima ne može zamisliti bez zaštite hemijskim sredstvima. Za uspješnu borbu protiv bolesti i štetočina koriste se različita sredstva, a veoma često i raznovrsne kombinacije.

Prije berbe proizvođači povrća moraju misliti o vremenu trajanja pojedinih hemijskih sredstva za zaštitu povrća. Ustvari, dobro je gajiti sorte koje su prirodno otporne na jednu ili više bolesti. Na taj način se smanjuje upotreba hemikalija čiji ostaci na plodovima mogu imati neželjene posljedice po zdravlje krajnjih potrošača. Kvalitetno povrće na trpezi je garancija ekonomske efikasnosti, jer onaj ko jedanput bude imao neke neprilike, teško će se opredijeliti drugi put da kupi isto povrće od istog prodavca ili proizvođača.

Naučnici tvrde da hemijska sredstva, koja služe za suzbijanje bolesti i štetočina povrća, nisu jaki otrovi za ljude i životinje. Međutim, ako se i tako male količine unose u organizam kontinuirano, mogu biti štetne po zdravlje. Zato je bitno ispoštovati karencu. To je period od posljednjeg tretiranja biljke do korišćenja plodova povrća. O prestanku primjene hemjskih sredstava povrtalar vodi računa i u skladu sa uputstvom proizvođača mora planirati kada će posljednji put upotrijebiti konkretno hemijsko sredstvo. Neka od njih mogu da se upotrijebe samo sedam dana pred berbu povrća, ali neka druga ne smiju da se primijene ni dvije nedjelje pred berbu. Postoje čak i hemijska sredstva čija karenca je tri nedjelje, pa i više. Bolje je prekinuti primjenu hemijskog sredstva blagovremeno, nego da dođe do zagađenja plodova. To se mora činiti i kada postoji realna opasnost za povrće od bolesti i štetočina. Povrće se najčešće jede u svježem stanju i veoma je važno da na plodovima ne bude ostataka pesticida.

U nekim zemljama, koje zaštiti hrane poklanjaju više pažnje i brinu o zdravlju svog stanovništva, postoji zakonska regulativa kojom se određuje količina hemijskih sredstava za zaštitu bilja koja smije da se nađe na plodu povrća ili u samom proizvodu. Ta količina se pedantno utvrđuje u laboratorijama i ukoliko se utvrdi da je ostatak hemijskih sredstava iznad propisanog nivao, takvi proizvodi se isključuju iz prodaje i uništavaju.

Kod nas nije baš sve tako, ali povrtlari treba da pođu od toga kako bi se osjećali da neko, u interesu zarade, truje njihovu djecu i da ti isti povrtarski proizvodi mogu da se nađu na trpezi njihovih najbližih prijatelja, rodbine i ukućana.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*