Home » Pčelarstvo » Apilifevar- ekološki pristup borbi protiv Varoe Destruktor

Apilifevar- ekološki pristup borbi protiv Varoe Destruktor

Piše: Zoran Bošnjak dr.vet.med

dr Zoran Bošnjak

U današnje vrijeme na ovim prostorima sve veći broj pčelara okreće se prema ekološkoj proizvodnji meda i ostalih pčelarskih proizvoda. Da bi postigli te ekološke kriterije nužna je upotreba ekološki prihvatljivih lijekova se koriste u pčelarstvu.

Tvrtka Orlando d.o.o. iz Gruda registrirala je lijek Apilifevar namijenjen kao učinkovito sredstvo u borbi protiv varoe. Apilifevar je organska otopina na bazi eteričnih ulja. Osnovna djelatna tvar preparatu je timol, zatim eterično ulje eukaliptusa, mentola i kamfora, koji su natopljeni u neutralni medij. Preparat je namijenjen za preventivu i liječenje varoe i krpelja akarapis (Acarapis Woodi Ren) koji parazitira u trahejama sasvim mladih pčela, čiji zid krpelji probijaju i hrane se sišući hemolimfu domaćina. Navest ćemo osnovne karakteristike timola, gdje se u prirodi nalazi, kako djeluje na parazite i ostale uzročnike bolesti.

ApiLifeVar

Timol je fenolni derivat cimena (3-hydroxy-p-cimene), prirodni sastojak ljekovite biljke majčine dušice ili timijana (Thymus vulgaris). Nalazi se i u drugim biljkama kao što je origano (madžuran). To je lako isparljiv monoterpenoid čija je točka ključanja na 223 °C a topljenja na 48-51 °C. Dokazano je da nije ni mutagen ni genotoksičan a ima 20-tak puta jače antiseptičko djelovanje od fenola. Nije toksičan za ljude. U Europskoj uniji dozvoljeno je da se nađe u hrani maksimalno 50 mg/kg. Pored timola u esencijalnom ulju majčine dušice ili timjana nalaze se i druge ljekovite materije koje se sve zajedno koriste kao pomoćna terapija u liječenju bronhitisa (akutnog i kroničnog). Dijelatne tvari u ovom ulju smanjuju brzinu razmnožavanja mnogih bakterija i to u koncentraciji od 50-400 mg/kg.

Pozitivno djelovanje

Na sveučilištu u Erlangenu u Njemačkoj vršena su istraživanja o utjecaju ovoga lijeka (Timol) na ljude, te je utvrđeno da ima i baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na mnoge gram pozitivne i gram negativne bakterije (Claudia Kohlert, Mark Veit, 2002). Istraživanja su pokazala da je razaranje stanične (bakterijske) membrane zapravo glavni mehanizam djelovanja timola (Jeremy Owen 2006 Engleska), gdje on vrši denaturiranje (prema Klaiću denaturirati znači izmjeniti svoju prirodu; promijeniti prirodu neke stvari) proteina u staničnoj membrani stanice variole te ih tako razara. Medonosne pčele su tolerantne na upotrebu timola ali uz određena pravila. Naime timol se počeo upotrebljavati još ranije i to kao čist, gdje se u obliku praha posipao po pčelama.

Mravlja i oksalna kiselina

Uslijed visokih temperatura dolazilo je do velikog isparavanja u košnici te su pčele znale napuštati košnicu i ostavljati leglo koje je stradavalo. Međutim stručnjaci su se vratili timolu i njegovoj upotrebi 1998. god., kada je osnovana Europska radna grupa za borbu protiv varoe. Njihov zadatak je bio da riješe problem nekontroliranog isparavanja timola u košnici kako bi njegovo dijelovanje na pčele bilo ljekovito i neškodljivo. U svijetu su registrirana tri preparata na bazi timola i to talijanski Apilifevar, švicarski Thymovar i britanski Apiguard. Kontola isparavanja je riješena.

U daljnjem tekstu bit ćete upoznati sa karakteristikama Apilifevara i načinom upotrebe na pčelinjaku. Tvrtka Orlando d.o.o. je uvoznik Oksalne (100 g u prahu) i Mravlje kiseline (85-%-pročišćena) od firme Orka-Lab iz Hrvatske. Sve detaljnije upute o njihovoj primjeni možete naći na web stranici www.orlando.ba.

ApiLifeVar

Uvoznik za BiH:

 

Orlando d.o.o.

A.B.Šimića 49, 88340 Grude

Tel. +387 39 662 681

Fax.+387 39 661 681

info@orlando.ba

www.orlando.ba

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*