Home » Voćarstvo » Ubrzano starenje rakije

Ubrzano starenje rakije

Za bolji kvalitet dobre kapljice

Samo umjereno

Vrijeme neophodno za minimalno odležavanje mlade rakije je  od 60 do 90 dana. Mnogi domaćini opredjeljuju se za snižavanje njene jačine (medicinskom destilovanom vodom) sa uobičajenih 65 do 70 odsto na željenu jačinu od 40 do 50 odsto alkohola. Osim željenog ukusa, mirisa i drugih kvalitetnih osobina rakije do izražaja dolaze i pojedini nedostaci koji se moraju odkloniti – ističe Anđelko Ludoški u novosadskom “Poljoprivredniku”.

Po ovom autoru vrhunski kvalitet neke domaće rakije, kao šljive i jabuke na primjer, postiže se tek nakon višegodišnjeg, istina veoma skupog odležavanja u dobrim hrastovim buradima, staklu ili prohromu. Za to su, međutim, potrebna značajna ulaganja i pitanje je da li bi se kasnije, nakon pet, osam i više godina, posao isplatio. Otuda se, u gotovo svim voćarskim regionima u kojima se proizvodi prirodna rakija, pa i industrijama jakih alkoholnih pića, koriste razne “prečice” za simuliranje starenja. Rezultati su često veoma dobri, naravno pod uslovom da se ne koriste nedozvoljena, po zdravlje ljudi štetna sredstva i metode.

Čudesni hrastovi štapići. Umjesto hrastovih buradi mogu se koristiti odležali, suvi, dobro ovinjeni hrastovi štapići, koje treba ubaciti u staklene, ili prohromske sudove. Međutim, za kraće ili brže sazrijevanje rakije treba primijeniti nešto složeniji “hemijski” postupak. Pripremljeni hrastovi štapići, najprije se potope u 0,5% rastvor natrijum-hidroksida na temperaturi 25 stepeni Celzijusa da odstoje tri dana, a zatim tri dana u rastvor kalijum-permangana. Štapiće, potom, na plamenu tvrdog drveta  blago opaliti, kako bi naknadnim utapanjem bolje upili kalijum-permanganat (hipermangan) koji na temperature 25 stepeni Celzijusa ubrzava proces starenja rakije na svega pet do šest mjeseci.

Suve šljive za ekspresno zrenje. Za ubrzano sazrijevanje šljivovice, vješti, spretni i iskusni proizvođači koriste suve šljive (po mogućnosti požegače). Njihovim naizmjeničnim hlađenjem u zamrzivaču i zagrijevanjem u mikrotalasnoj pećnici, za deset do dvanaest sati dobije se sok koji rakiji daje lijepu boju i karakterističan miris šljivovice.

Postoji i mišlejnje da suve (smrznute) šljive postavljene u spojnoj cijevi – parnjači, takođe, daju lijepu boju i miris “stare” šljivovice – piše Anđelko Ludoški.

“Valjanje” rakije. Postoji još jedna oprobana metoda za ubrzano starenje rakije. Dobroj, aromatičnoj i obojenoj, odležaloj staroj šljivovici treba dodati istu količinu nove (odležale najmanje šest nedjelja). Burad se, potom, valjaju radi boljeg miješanja, po čemu je ova metoda dobila ime “valjanje rakije”. Nakon toga, rakija se ostavlja na odležavanje nekoliko nedjelja  na toplom, za šta je u letnjem periodu pogodan tavan. Na isti način, samo u staklenim, ili prohromskim sudovima, miješaju se i ostavljaju na odležavanje i “bijele” rakije (loza, trešnja, kruška, a ponekad kajsija i breskva) – ističe na kraju Anđelko Ludoški.

Facebook Komentari

4 komentara

 1. Suve sljive za ekspresno starenje?
  Probao sam, ali mi nesto nije uspelo.
  Bio bih Vam zahvalan ako bi mi malo blize objasnili, koliko sljiva na litar rakije treba, da li posuda u kojoj se sljive greju i hlade mora biti zatvorena i slicno.
  Unapred hvala

 2. svki dan po tri zuljevacke sljive su lijek probajte

 3. Dubravka Vujasin

  i u Novom se pije rakija iz Žuljevice!!!takođe dobra!

 4. Nemam komentara samo imam više saznananja o "Mućkama" protiv toga sam ja sam za čistu prirodnu rakiju bez "HEMIJE" POZDRAV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*