Home » Voćarstvo » Ruža otkriva pepelnicu

Ruža otkriva pepelnicu

Savjeti za vinogradare

Bolje spriječiti...

Napadi pepelnice na naše vinograde nisu rijetkost. Ova gljivična bolest zna nanijeti  velike štete. Poznato je da pepelnici odgovara toplo vrijeme što znači da bi ova godina mogla biti u znaku ove bolesti. Još ako bude minimalnog stepena vlažnosti, eto svih uslova za njenu pojavu i razvoj.

Struka i nauka kažu da se pepelnica pojavljuje prilikom kretanja vegetacije, ali vinogradari je najčešće uočavaju tek u junu ili julu. No, tada je već kasno da bi se spriječila najezda zaraze. Uobičajena sumporna sredstva tada  imaju skromne efekte.

Dileme nema, preventiva je najvažnija mjera borbe protiv ove opasne bolesti. A to je redovno prskanje vinograda preparatima na bazi sumpora. I to od početka vegetacije, svake dvije nedjelje do sredine jula.

Iskusni vinogradari se uspješno snalaze u borbi protiv pepelnice ranim otkrivanjem njene pojave. Na taj način pojeftinjuju svoju proizvodnju, a radi se o starinskom načinu ranog otkrivanja bolesti ili bolje reći utvrđivanja da li će doći do napada pepelnice. Taj starinski način je prost i jednostavan – u vinogradu se posadi ruža! Ona je vrlo osjetljiva na pepelnicu i vrlo rano će signalizirati vinogradaru simptome bolesti. Ako se pepelnica pojavi na ruži, to je znak za uzbunu i preduzimanje hitnih mjera za zaštitu vinove loze. Početak tog posla nikako se ne smije odlagati. Ukoliko ste u mogućnosti da zasadite poneki čokot sorte “portugizac” bićete u mogućnosti da rano otkrijete pepelnicu jer se radi o sorti koja je veoma osjetljiva na zarazu tako da kao i ruža može na vrijeme dati znak za uzbunu. I preduzimanje zaštite.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*