Home » Povrtarstvo » Plodored u povrtnjaku

Plodored u povrtnjaku

Organska poljoprivreda

Za pune tezge

Plodored povrtnjaka u konceptu organske poljoprivrede predstavlja ujedno i najjeftiniju biološku mjeru sa fitosanitarnom funkcijom, jer sprečava pojavu bolesti i štetočina kao i njihovo širenje. Glavna razlika sa intenzivnom tako i drugim biljnim proizvodnjama u odnosu na povrtarsku jeste zastupljenost više vrsta u rotaciji plodoreda na relativno malom prostoru, što sa stanovišta veličine farme kod nas predstavlja prednost. Proizvodna jedinica u organskoj poljoprivredi obično je miješano gazdinstvo na kojem je uravnotežen uzgoj biljaka i životinja. Planiranjem plodoreda u povrtnjaku organskog načina uzgoja, mahunarke ili djetelinsko-travne smjese trebaju biti zastupljene 20% od ukupne površine, savjetuju mr sci Lutvija Karić i prof. dr Smiljka Vukašinović sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarejevu.

Po njima, takve usjeve treba planirati za zelenišno đubrivo, koje zajedno sa stajnjakom, kompostom i drugim dozvoljenim đubrivima, treba da zadovolje potrebe biljaka u hranivima, a ujedno da sačuvaju i održe plodnost tla. Ako imanje nema vlastite stoke, 50% trebaju biti zastupljene mahuanrke, sidereti, podusjevi radi iskorištavanja za zelenišno đubrivo. Plodored se uspostavlja na osnovu zahtjeva za obradom zemljišta, đubrenju stajnjakom i predusjevu. U plodredu smjena usjeva treba da uključuje smjenu kultura različite dubine zakorjenjivanja, kako bi se hraniva iskoristila, i izbjegla ispiranja, tako da se izbjegnu negativne posljedice jednolične obrade. U odnosu na đubrenje stajnjakom, povrće se dijeli u tri grupe: vrste koje se obilno đubre stajnjakom (vriježaste vrste, kupusnjače, paprika, paradajz, plavi patlidžan, praziluk, celer), vrste sa manjim zahtjevima za stajnjakom koje se često gaje druge godine (korjenaste vrste, salata, crni luk, špinat, rotkva, rotkvica) i vrste koje obogaćuju tlo azotom (grašak, boranija, bob), ističu Karić i Vukašinović.

Biološka specifičnost povrća je osnova za izbor predusjeva. Navedeni autori daju pregled predusjeva u izboru vrsta povrća:

Vrsta povrća   Predkultura

1. paradajz, paprika – višegodišnje trave, ozima pšenica, grašak, luk
2. grašak – pšenica, crni luk, krastavac, kupus, mrkva, paradajz,
3. crni luk – višegodišnje trave, ozima pšenica, grašak
4. mrkva, peršun, celer – ozima pšenica, vriježaste vrste, grašak,
5. vriježaste vrste – višegodišnje trave i leguminoze
6. kupusnjače – višegodišnje trave i leguminoze

Facebook Komentari

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*