Home » Voćarstvo » Oskoruša – rodna, medonosna i lijepa

Oskoruša – rodna, medonosna i lijepa

Nedovoljno zastupljena u našim krajevima

Oskoruša

Raste na krajevima šuma, oko pašnjaka i livada, a sve češće i na  okućnicama. Jedni je svrstavaju u voće, a drugi u šumske plodove. Njeni sočni i ukusni plodovi su za upotrebu tek kada ugnjile. Pogodni su za jelo i preradu. Srednje su krupni i teže najviše do 30 grama. Najčešće su jabučastog ili kruškastog oblika, rjeđe  okrugli. Boja im je žuta ili mrkožuta sa slabim rumenilom sa osunčane strane. Plodovi su aromatični, sadrže preko 20 odsto procenata suve materije,  bogati su vitaminom C, imaju oko 14 odsto šećera, bogati su kiselinama, nektinima i taninskim materijama.

Oskoruša je toploljubiva voćka. Ne podnosi niske temperature i mrazeve. Što se zemljišta tiče, nije veliki probirač. Često je srećemo na krečnim, toplim i suvim terenima,  a stručnjaci kažu da je od svih voćnih i šumskih vrsta najotpornija na smog, dim i izduvne gasove. Pravi je prečistač vazduha u krajevima karakterističnim po aerozagađivanju.

U Republici Srpskoj se malo gaji. Zbog ukusnih, hranljivih plodova i medononosnog cvata zaslužuje daleko više pažnje. Cvjeta u maju, a  sazrijeva koncem septembra i u oktobru. Veoma je dekorativna pa je pogodna za drvorede, vikendice i okućnice. Karakteriše je otpornost na bolesti i štetočine.

Stablo oskoruše je veoma dugovječno, može da doživi čak i pet stotina godina. Raste do dvadesetak metara visine, kruna joj je piramidalna u mladosti, a kasnije postaje okruglasta. Lišće joj u jesen ima prekrasnu crvenu boju.

Zvuči malo vjerovatno, ali i stručnjaci i oni koji je gaje tvrde da samo jedno stablo u punom rodu može dati oko hiljadu kilograma. Od sto kilograma plodova može se dobiti 50 litara soka. Plodovi se mogu koristiti za pripremanje kvalitetne marmalade, turšije, ali i rakije za koju se ne zna da li je ukusnija sama ili miješana sa jabukovačom.

Facebook Komentari

9 komentara

  1. Kako the nabavim jednu sadnicu.

  2. Kako the nabavim jednu sadnicu.

  3. kako da nabavim sadnicu Oskorusa

  4. kako da nabavim sadnicu Oskorusa

  5. КАКО дакупим једну садницу оскоруше ?

  6. КАКО дакупим једну садницу оскоруше ?

  7. ПОМАГАЈТЕ ЉУДИ !!!

  8. JA BI DA NABAVIM LIS OSKORUSE JER SAM CULA DA NORMALIZUJE SECER A, JA SAM DIJABETICAR. UNAPRED HVALA ZA OBAVESTENJE.

  9. Kod mene se moze nabavit sadnica orginalna a ne kalemljena. 065 412 722. Pozz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*