Home » Razno » Njega kose

Njega kose

Budite ljepši

Male tajne...

• Da bi korijen kose bio snabdjeven hranljivim sastojcima, a koža glave elastična, jednom nedjeljno snažno izmasirajte tjeme prstima. Zatim kružnim pokretima nanesite ampule s vitaminima koje hrane korijen i kosu čine jačom.

• Stručnjaci savjetuju da dugu kosu uvijek perete i ispirate u uspravnom stavu, tako da se šampon i voda slivaju niz vlasi.

• Ako vam je kosa suvam krta i lomljiva, znači da joj nedostaje keratin, protein koji jača strukturu dlake. Specijalni preparati s keratinom prodiru duboko u vlasi i obnavljaju porozna mjesta. Zapamtite da keratin nije isto što i kreatin, koji kosi vraća snagu, pomaže joj da ostane čvrsta i štiti od cijepanja dlake. Nakon redovne upotrebe preparata s ovim sastojcima umanjićete i opadanje kose.

• Bujne frizure su i dalje u modi, posebno kod mlađe populacije. Ako vaša kosa izgleda slijepljeno, isprskajte je blagim lakom za oblikovanje, prebacite nadole i prosušite fenom. Ukoliko na fen stavite difuzer, specijalni dodatak za sušenje, frizura će vam biti još bujnija.

• Posjete frizeru moraju biti pravilno raspoređene, kako biste se šišanjem oslobodili suvih i rascvjetanih krajeva koji narušavaju izgled vaše frizure. Ponekad je samo jedan centimetar ošišane kose dovoljan da ona izgleda zdravije i svježije. Ukoliko ste riješili da izgledate drugačije, posavjetujete se sa frizerom.

• Ukoliko farbate kosu, vodite računa o osvježavanju boje prelivom koji je neće oštetiti. Posavjetujte se s frizerom oko izbora boje, koja će vašoj kosi povratiti sjaj. Ako se farbate sami, umutite farbu s troprocentnim hidrogenom i nanesite je na kosu cijelom dužinom. Za oštećenu kosu koristite hidrogen razblažen u malo vode. Dovoljno je da farbu na kosi držite od deset do 15 minuta, a zatim je dobro isperete.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*