Home » Aktuelnosti » Kroz Republiku Srpsku

Kroz Republiku Srpsku

Banja Luka

BANJA LUKA – Očekuje se da će Vlada Republike Srpske na svojoj narednoj sjednici, koja treba da se održi tokom ove sedmice, donijeti odluku o visini otkupne cijene pšenice. U vezi s tim Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izjavio je da se nije žurilo sa određivanjem otkpne cijene, jer je cijena pšenice veoma visoka na tržištu i da u Srpskoj nema viškova pšenice. Po njegovim riječima, ostavljeno je da to reguliše tržište.

U Republici Srpskoj se očekuju prinosi pšenice ispod 4 do 4,5 tone po hektaru, što se ne ocjenjuje kao dobar prinos.

Ministar Milovanović je posjetio Poljoprivredni institut Republike Srpske gdje se upoznao sa Programom proizvodnje merkantilne i sjemenske pšenice, koji je u pripremi.

BANJA LUKA – U organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Sajam poljoprivrede u Brnu (Češka) posjetili su poljoprivrednici, privrednici, predstavnici udruženja i opština, Privredne komore Republike Srpske i Zadružnog saveza Republike Srpske. Na ovoj sajamskoj manifestaciji bilo je 220 izlagača iz osam zemalja. Tokom posjete Češkoj predstavnici agrarne privrede Republike Srpske učestvovali su na okruglom stolu o mogućnostima saradnje Češke i Republike Srpske u oblasti poljoprivrede. Tom prilikom čulo se više konkretnih ponuda i prijedloga za poslovnu saradnju. Očekuje se da će predstavnici poljoprivrede Češke uzvratiti posjetu Republici Srpskoj i da će se tom prilikom nastaviti razgovori o unapređenju poslovne saradnje.

MRKONJIĆ GRAD – Tradicionalna turističko-sportska manifestacija „Dani kosidbe Balkana 2011“ održana je u Mrkonjić Gradu. Ova smotra se naziva još „Memorijal Lazara Lekete“, po imenu njenog utemeljitelja i šampiona Evrope u košenju trave. Na početku ovogodišnje manifestacije otkrivena je spomen ploča Lazaru Laketi, koji je poginuo u posljednjem ratu.

Snagu i vještinu u ručnom košenju trave kosom kovanicom pokazalo je 20 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Federacije Bosne i Hecegovine i Republike Srpske. Prvo mjesto pripalo je Blaži Kotlaji iz Pljevalja, drugi je bio Milorad Sladojević iz sela Šehovci kod Mrkonjić Grada, a treći Milorad Gazdić iz Pljevalja.

Održano je i takmičenje u višeboju (trčanje, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, obaranje s brvna) u kojem je pobijedio Jadranko Stanković iz Teslića.

PISKAVICA – U Piskavici kod Banja Luke održan je Međunarodni festival narodne baštine „Sedmi kozarskim etno 2011“. Ovom prilikom prikazan je i skoro zaboravljeni običaj čarojice. Grupa maskiranih mladića obilazi seoska domaćinstva izvodeći narodne pjesme i igre. Oni predstavljaju povorku duša predaka koji nose plodnost.

U okviru ove manifestacije održano je i takmičenje u bacanju kamena s ramena u kojem je pobijedio Dragan Kremenović.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*