Home » Aktuelnosti » Za organsku proizvodnju 2,9 miliona

Za organsku proizvodnju 2,9 miliona

U Šekovićima otvoren najmoderniji staklenik na zapadnom Balkanu

Velika investicija

– Stojimo ovdje na platou Bišine, u bivšoj vojnoj bazi, kako bismo oficijelno otvorili jedan od najmodernijih staklenika na zapadnom Balkanu. Ovo simbolizuje  novo  poglavlje saradnje između vlade, neprofitnog sektora i privatnih firmi. Ova saradnja može dovesti do snažnijeg ekonomskog i socijalnog napretka Bosne i Hercegovine. USAID je osigurao sredstva Fondaciji mozaik za ovaj projekat koji jača žene u biznisu putem organskog uzgoja. Projekat će pomoći 100 žena u ruralnim oblastima Živinica, Osmaka i Šekovića da nađu posao. Ove žene će raditi zajedno i pomagati jedna drugoj da unaprijede ekonomski potencijal. Ova saradnja je ključ za nacionalno jedinstvo i napredak BiH. Pomažući ženama ovih opština da rade i zarade, pomažemo im da postanu ključni element promjena i razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Uvjereni smo da će neke od ovih žena ubuduće postati prduzetnice i vlasnice malih i srednjih poljoprivrednih firmi.

Ovim riječima obratila se Aler Grubbs, direktorica programskog odjela USAID-a, na svečanosti povodom otvaranja najmodernijeg staklenika na teritoriji zapadnog Balkana. Ona je  nove kapacitete svečano  otvorila presijecanjem vrpce zajedno sa  Zoranom Puljićem, direktorom Fondacije Mozaik i Momirom Ristićem, načelnikom opštine Šekovići.  Među brojnim gostima  bio je i Tomas Szunyoga, ambasador Češke Republike, te delegacije USAID-a, projekta Farma, načelnici opština Šekovići, Živinice, Osmaci, Kakanj i Usora, pa zaposleni u Fondaciji Mozaik, EkoMozaiku i EkoBilju, poslovni saradnici i dr.

Posao za 100 žena

Na svečanosti su direktorica Eko Mozaika  Kristina Šešlija i Zoran Puljić uručili  priznanja Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), Projektu razvoja tržišne poljoprivrede u BiH (Farma), načelniku opštine Šekovići Momiru Ristiću, načelniku opštine Osmaci Ljubi Petroviću, načelniku opštine Živinice Hasanu Muratoviću i Centru za sjemensko – rasadničku proizvodnju Doboj.

Gosti su poslije svečanog otvaranja staklenika imali priliku da sade lavandu, obišli su pogon za proizvodnju organskih košnica, vidjeli jednu od pčelinjih zajednica i probali med. Pored izložbe fotografija eko-pogona, domaćini su se potrudili da u skladu sa sloganom “Priroda iz ruku naših žena”, radnice EkoBilja su servirale domaća jela i sokove koje su same pripremile.

Čitav kompleks bivše kasarne Fondaciji Mozaik i EkoMozaiku ustupila je na korišćenje opština Šekovići pod uslovom da se zapošljavaju lica sa područja ove opštine. Najmoderniji staklenik na zapadnom Balkanu ima površinu od 5.017 metara kvadratnih, a pored njega je pogon za proizvodnju košnica i pogon za proizvodnju meda. Pored proizvodnje ljekovitog bilja u stakleniku će se proizvoditi organsko povrće, voće i cvijeće.

Više fotografija sa svečanog otvaranja možete pogledati ovdje.

Facebook Komentari

One comment

  1. Pozdrav!
    Veoma sam zainteresovan za znanje o proizvodnji organske hrane a naročito gajenje pčela bez upotrebe hemije.
    Interesuje me postoji li mogučnost da Vas posjetim i da vidim kako to Vi radite proizvodite hranu bez hemije i pčela.
    S poštovanjem,
    Branko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*