Home » Voćarstvo » Vinograd u junu

Vinograd u junu

Učiti na greškama

Do sredine juna, dok se ne završi cvjetanje, iskusni vinogradari ne zalaze u svoje zasade. Ovo čine da ne bi nekim neopreznim postupcima izazvali pojačano osipanje cvjetova, slabiju oplodnju, rehuljavost grozdova i manju rodnost. Ovi poremećaji najviše zavise od klimatskih prilika (prevelika vlažnost u vrijeme cvjetanja, temperatura ispod 15 stepeni, suvi i topli vjetrovi), ali ih često pospješuju i greške vinogradara.

Najčešće greške su neodgovarajuća i neblagovremena prihrana vinove loze, izostanak mjera zelene rezidbe (pljevljenje čokota, zakidanje lastara i zaperaka), usljed čega se hranivo, umjesto na rodne dijelove čokota, preusmjerava na neproduktivnu zelenu masu).

Prašenje vinograda i prskanje loze protiv plamenjače u vrijeme cvjetanja takođe su greške koje vinogradari moraju izbjegavati. Naročito je štetno prašenje zemlišta. Prašenjem se temperatura zemljišta snižava i javljaju se poremećaji u funkcionisanju korijenovog sistema. Ako se ova mjera preduzme u doba masovnog cvjetanja, odraziće se na oplodnju, izazavati rehuljavost grozdova i slabiji rod.

Pretjerana bujnost uzrok je nedovoljnog prisustva hraniva u rodnim organima loze. To uveliko ometa cvjetanje, oplodnju i zametanje bobica.

Ako se u maju propisno oplijeve čokoti, nakon završenog cvjetanja, valja preduzimati dodatne mjere sprečavanja loze da pretjerano buja. To se krajem ovog mjeseca čini zakidanjem vrhova lastara i odstranjivanjem zaperaka. Zalamaju se svi vrhovi lastara na čokotu kada pređu visinu kolja ili najvišu žicu na špaliru. Na ovaj način zaustavlja se njihov porast, a hranivo usmjerava na rod.

Suvišan broj zaperaka šteti čokotu. Troši mnogo hranljivih materija, zagušuje čokot zelenom masom i tako stvaraju povoljne uslove za pojavu bolesti i štetočina.

U posljednje vrijeme, umjesto potpunog uklanjanja, zaperci se prekraćuju na dva do četiri lista. Ustanovljeno je da mlado lišće zaperaka ima važnu ulogu u boljoj ishrani grožđa i lastara, da utiče na povećanje krupnoće grožđa i na veću otpornost loze prema niskim temperaturama. (M.R.)

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Hvala za “ Vinograd u junu“. ovo je jako poucno pogotovo za mene pocetnnika. Imam malo cokota u svojoj basti, pored vocaka i povrca. samo tako nastavite. Neka se uce i pocetnici i profesionalci, jer uvek nesto novo izadje, il strucnjaci nesto novo otkriju. Tako da je dobro, za sve. I za pocetnike i za one koji, se vinogradarstvom bave , kao profesionalci.

  2. Ovo je bas lepo napisano za nas pocetnike…hvala..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*