Home » Ratarstvo » Ускоро израда Програма развоја производње меркантилне и сјеменске пшенице

Ускоро израда Програма развоја производње меркантилне и сјеменске пшенице

Sa sajta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Nove mjere

Пољопривредни институт Републике Српске требало би да у наредних 15 до 20 дана припреми два стратешка документа којим би се требала обезбиједити сигурна производња довољних количина стрних жита, првенствено пшенице за потребе становништва РС, најавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић. Он је новинарима након округлог стола на тему „Стање и перспективе у производњи стрних жита у РС који је одржан у Александровцу, нагласио да РС мора водити рачуна о пољопривредној произвошњи како се не би поново дошло у ситуацију да се у БиХ увезе 360 000 тона пшенице и 63 000 тона брашна. „Ради се о програмима производње сјеменске и производње меркантилне пшенице и требали би да добијемо довољне количине пшенице за производњу хљеба, односно исхрану становништва“, рекао је Миловановић и додао да се овим истовремено смањује увоз онога што и сами можемо да произведемо.

Миловановић је подсјетио да је закључком Владе РС Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС задужено за организацију производње пшенице за потребе становништва РС за јесењу сјетву 2011/2012. година.

Пољопривредни произвођач из Козарске Дубице, Марко Влаисевић, који производи пшеницу и кукуруз на површини од 250 хектара, рекао је да је без адекватне заштите усјева нема квалитетног приноса, те да су за квалитетан принос неопходни и већи подстицаји. „Државе у окружењу имају и до 300 евра подстицаја по хектару засијане површине, а наши сељак једноставно није конкурентан, а наши млинари одлазе у земље у окружењу јер је тамо јефтинија пшеница управо захваљујући добрим подстицајима“, рекао је Влаисевић. Он је нагласио да је доношење стратешких докумената за производњу стрних жита веома значајно за пољопривредне произвођаче, али и уопште за производњу пшенице. Директор Пољопривредног добра „Семберија“ из Бијељине Милорад Јовановић је рекао да је на округлом столу закључено да производња пшенице на територији РС није упитна и да мора бити организована у много већем обиму него што је то сада случај.

Јовановић је поздравио и доношење стратешких докумената истичући да ће то осигурати довољне количине пшенице за становништво РС већ у јесењој сјетви.

Округли сто „Стање и перспективе у производњи стрних жита у РС“ одржан је у оквиру традиционалне манифестације „Дани поља стрних жита“ која се одржава у организацији Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди РС.

У оквиру ове манифестације на огледним пољима Агенције у Душанову код Градишке за око 200 пољопривредних произвођача, представљено је 36 различитих сората стрних жита, пшенице и кукуруза, те огледи из заштите биља. На око 2.5 ха под стрним житима произвођачи су се упознали са резултатима сората Института за ратарство и повртарство Нови Сад, Пољопривредног института РС БЦ Института, ПКБ Делта аграра и Лимаграина.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*