Home » Povrtarstvo » Trpeze bez salate?!

Trpeze bez salate?!

Nove nevolje semberskih poljoprivrednika

Kako prodati?

Zvanične institucije su jasno i glasno rekle da u Bosni i Hercegovini nema bakterija koje izazivaju smrt i oboljenja u Njemačkoj i još nekim zapadnoevropskim zemljama. Povrće iz ove države je potpuno zdravo i može se koristiti za ishranu. Međutim, na pijacama je sasvim druga slika. Prodaja povrća ovogodišnjeg roda je skoro potpuno stala. Najveće štete trpe poljoprivrednici iz Semberije.

Povrtlari iz Crnjelova, Velike Obarske, Batkovića i drugih sela ovog kraja trpe veoma velike gubitke zbog novonastale situacije. Niko ne kupuje ogromne količine prispjelih krastavaca na kvantaškoj pijaci Agro tržnog centra „Knez Ivo od Semberije“ u Bijeljini. Cijena je pala na samo 10 pfeninga po kilogramu, ali kvalitetni krastavci ni po toj cijeni ne mogu da se prodaju nego se tone kvalitetne robe bacaju. Semberski povrtari su zapamtili krize svih vrsta, ali ovo što se sada događa niko nije zapamtio. U proizvodnju krastavaca u plastenicima i staklenicima uložena su velika sredstva.

Proizvodnja je počela još u januaru mjesecu, velika sredstva su uložena za zagrijavanje plastenika i staklenika i sada je došlo vrijeme da prihodom od prodaje ne može da se plati samo branje i pakovanje ovog povrća. Računice govore da cijena od pola konvertibilne marke po kilogramu predsatvlja granicu rentabiliteta i sve što se proda ispod te cijene vodi semberske povrtare u gubitke.

Poslije velikih poplava, koje su se desile u decembru, sada je nova nevolja zadesila vrijedne semberske poljoprivrednike. Mnogi od njih su vrsni povrtari, osavremenili su svoju proizvodnju, iznose na tržište proizvode vrhunskog kvaliteta, ali, eto, ne mogu da izvuku ni uložena sredstva. Neki od njih su se zadužili kod banaka i mikrokreitnih organizacija i nabavili reprodukcione materijale. Sada uzalud čekaju kupce i brinu se za vraćanje dugova.

Pored krastavaca kupci su oprezni i prema nekim drugim vrstama povrća kojima padaju cijene . Po svemu sudeći, biće ovo veoma teška godina za semberske proizvođače povrća.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*