Home » Stočarstvo » Takmičenje u ručnom striženju ovaca

Takmičenje u ručnom striženju ovaca

Prvi put u Republici Srpskoj

Biće vune

U Novom Selu kod Sokoca na poljoprivrednom gazdinstvu Milanka Borovčanina organizovano je Prvo takmičenje u ručnom striženju ovaca, koje je okupilo ovčare sa Romanije, Manjače, Petrova, Prnjavora, Vlasenice i drugim mjesta Republike Srpske. Organizator je bila Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske – Područna jedinica Sokolac, a bili su prisutni predstavnici Agencije za selekciju u stočarstvu Republike Srpske, Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci.

Susret ovčara otvorio je Slaviša Pandurević, rukovodilac Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske – Poslovne jedinice Sokolac, a potom su o značaju ovakvih manifstacija za unapređenje ovčarstva govorili Dragoljub Malinović, direktor Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, Mladen Vitomir, predsjednik Udruženja ovčara i kozara Republike Srpske i domaćin Milanko Borovčanin.

Svaki takmičar je, prema propozicijama, morao da u što kraćem roku ostriže pet ovaca. Najuspješniji je bio Neđo Vulin iz Petrova, koji je postigao vrijeme od 27 minuta i 20 sekundi, koje će sigurno u narednoj godini dana biti rekord. Drugo mjesto pripalo je Milanu Jovanoviću iz Prnjavora, a treća je bila Jelena Borovčanin iz Sokoca. Njima su pripale diploma i prigodni pokloni – proizvodi od vune, koje je obezbijedila Fabrika tepiha iz Sokoca.

S pravom se očekuje da će ovo takmičenje postati tradicionalno i da će narednih godina okupljati veći broj ovčara iz svih dijelova Republike Srpske.

Ova manifestacija je imala i svoju stručnu dimenziju. O aktuelnim stručnim pitanjima iz oblasti ovčarstva ovčarima su govorilo istaknuti stručnjaci i to: o pravilnoj ishrani ovaca dr Milanka Drinić sa Poljoprivrednog fakulteta Banja Luka, o preventivnoj zaštiti ovaca od bruceloze dr Saša Bošković sa Veterinarskog fakulteta Banja Luka i o značaju umatičenja u stočarstvu Dragan Gavranović iz Agencije za selekciju u stočarstvu Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*