Home » Aktuelnosti » Recept iz Šekovića

Recept iz Šekovića

Komentariše Petar Ilić

Za primjer

Podaci o upisu đaka prvaka sa sela, koji će u septembru krenuti u školu, veoma mnogo govore. Naime, u 67 područnih osnovnih škola u Republici Srpskoj nije upisan nijedan učenik u prvi razred! Ukupno je upisano 10.350 učenika i to je brojka koja govori da se nastavlja tendencija opadanja seoskih dječaka i djevojčica prispjelih za školu. Već je pet godina kako se broj đaka prvaka smanjuje. U 53 odjeljenja u područnim školama Republike Srpske školuje se samo po jedan đak, a čak u 133 seoske škole manje je od deset učenika.

U selima je sve manje đaka, a sve više neoženjenih momaka. Demografi upozoravaju da će osnovne škole kroz pet godina pohađati deset hiljada učenika manje.

Kako zaustaviti mlade da ne odlaze iz sela?

To je pitanje na koje nije lako dati odgovor. Brojni su razlozi za pražnjenje sela. Najčešće se misli da svi ti razlozi imaju ekonomsku dimenziju. Ne, to nije tačno. U više zemljama Zapadne Evrope koje karakteriše visok standarda i moderna ekonomija na selu živi od dva do četiri odsto ukupnog stanovništva. Sudbina našeg sela je neizvijesna. To je činjenica kojoj se mora pogledati u oči.

U vrijeme takvih kretanja i demografskih promjena iz opštine Šekovići stiže jedna zanimljiva informacija. Tamo su ljudi koji imaju „nos“ za poslovne ideje ralizovali jedan veoma interesantan prrojekat. Riječ je o jednom od najvećih eko-pogona za proizvodnju organskog meda, košnica i medonosnog bilja u Bosni i Hercegovini. Realizovala ga je Fondacija „Mozaik“ iz Sarajeva uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a partneri projekta bili su Eko Mozaik i opština Šekovići. Taj projekat se zvanično zove „EkoBilje – Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekovitog bilja“, a njegova vrijednost je 2,9 miliona konvertibilnih maraka. Ova investicija će obezbijediti zapošljavanje 100 žena iz ruralnih sredina. Već ih 62 rade, što najbolje govori da se ne radi o praznoj priči i obećanjima. Opština Šekovići je za ovaj investicioni poduhvat dala bivšu kasarnu i uz nju se sada nalazi i najmoderniji staklenik na Zapadnom Balkanu površine opreko 5.000 kvadratnih metara. Ovdje će se gajiti lavanda i drugo medonosno bilje, ali i organsko povrće i voće.

Problem rađanja u mnogim našim selima, a posebno brdsko-planinskim, je u tome što u selu nema mladih žena. Momci dospjeli na ženidbu naprosto nemaju koga da ožene. U Sloveniji su taj problem uočili još prije dvije-tri decenije. Da bi zadržali djevojke i mlade žene u selima, otvarali su pogone koji zapošljavaju isključivo žensku radnu snagu. Cilj je bio da se ženska populacija zadrži u selu, a udaja i novorođenčadi će onda biti.

Primjer iz Šekovića zaslužuje pažnju. Sto zaposlenih žena iz ruralnih zajednica sigurno će dati nove impulse revitalizaciji sela. Biće i svatova i dječijeg plača. A to je ono što današnjem selu itekako nedostaje.

Facebook Komentari

One comment

  1. Nedaj bože nikom da primjer bude ekomozaik šekovići čiji je vlasnik fondacija mozaik Sarajevo.Dođite pa se uvjerite koliko imaju radnika(trenutno 3)šta je sa lavande(obiđite polja vidite bruke)šta je sa pčela(uginule od gladi)šta je sa košnica,šta je sa staklenikom?i vidjećete dali treba da služi za primjer nečeg što je dobro ili primjer bruke.Kao osoba koja je gore radila i vidjela mnoge stvari mogu reći da se na stotine hiljada rasada počupalo i bacilo podkrijuć od donatora a sve pod naredbom direktorice kristine šešlije.Milijoni su tu donatorski srestava stiglo i gdje su ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*