Home » Lov » Odabir psa ptičara i njegovo školovanje

Odabir psa ptičara i njegovo školovanje

Iz Lovačkog kalendara

Pažljivo pri izboru

Prije nego što se lovac odluči da nabavi lovačkog psa – u ovom slučaju ptičara – trebalo bi usvojiti osnovna znanja o njima. To može naučiti iz literature, ali i od prijatelja koji već duže vrijeme imaju takvog psa. Kad se lovac dobro upozna s odlikama željenog psa, imaće daleko manje promašaja u odabiru psa koji mu odgovara. Za uspješno druženje psa sa lovcem nije problem samo u psu, već često i u lovcu. Koliko god je razumljivo da se uz lovca u lovu treba naći i lovački pas, isto toliko je razumljivo da naš četveronožni prijatelj ne bi trebalo da dospije u ruke nekom ko nema ni sposobnosti ni unutrašnje spremnosti za istrajno učenje i ispravno vo|enje psa u lov. Nabavkom psa lovac preuzima niz obaveza: udoban smještaj sa dovoljnim vanjskim prostorom za istrčavanje, njega psa, pravilna ishrana, veterinarske usluge, svakodnevno druženje sa psom, te vježbe i dresura prije svega. Ako lovac nabavi za lov već izvrsno obučenog psa, time nije prestala njegova odgovornost prema ljubimcu. Postoji tu i moralni faktor koji se nalazi u volji i osjećanjima lovca. Nije rijedak slučaj da nakon izvjesnog vremena pas popušta u radu i padne na nivo prosječnog psa ili potpuno zaostane i propadne. To dolazi zato što neki lovci misle obučenom psu ne treba nikakvo dalje vođenje, da će on sve radnje obavljati automatski. Takvi psi postanu žrtve pogrešnog shvatanja lovca. To se još ubrzanije događa ako pas i lovac nisu postali pravi prijatelji. Ne zaboravimo, pas je društvena životinja, puna emotivnog naboja: on želi druženje sa čovjekom, sa svojim vlasnikom, on želi biti član porodice lovca. Pas ima mnoge osjećaje slične čovjekovim, na primjer strah, veselje, ljubomoru, privrženost…

Bez obzira na urođene odlike psa, on mora proći dodatne časove obuke. Obuka teče od mladosti, a pojedine radnje se neprestanim ponavljanjem samo učvršćuju i postaju sastavnim dijelom njegovog života. Najbolje je da pas odraste pred očima svog gospodara, kako bi od rane mladosti naučio shvatati svaku njegovu riječ i svaki njegov mig. Napokon, i učitelj treba biti dobar učitelj, strpljiv čovjek i odličan strijelac. Obučavanje psa je vrlo težak posao i razumije ga samo mali broj izabranika. Strpljenje, ozbiljnost i ljubav prema životinjama glavno je što se traži od dobrog učitelja.

O školovanju pasa, posebno ptičara, napisano je mnogo vrijednih knjiga pa bi bilo dobro proučiti neku od njih prije odluke o školovanju psa. Ukoliko lovac nema toliko raspoloživog vremena – a danas ga mnogi nemaju – bolje je školovanje povjeriti stručnoj osobi. Vlasnik psa nastaviće kasnije sa izdavanjem već uvježbanih naredbi. Stoga je dobro da vlasnik psa, kad god smogne slobodnog vremena, prisustvuje obuci svog psa, kako bi se što bolje upoznao sa metodama i načinom njegove obuke.

Psa uvijek treba nagraditi za dobro obavljenu radnju, pa makar to bilo samo milovanje po glavi. Fizičko kažnjavanje treba izbjegavati, posebno ako je ono sa zakašnjenjem. Dovoljan je strog pogled ili ukor izrečen povišenim glasom. Pas je razuman pa će brzo shvatiti kad griješi, jer za dobru radnju dobije nagradu – hranu ili milovanje, a za lošu – ukor, strog pogled, bez hrane i bez milovanja.

Kod nas su od svih ptičara najzastupljeniji kontinentalni ptičari. Uzgajaju se u Evropi i možemo reći da su pojedine pasmine više specijalizovane odnosno usmjerene za rad na određenu divljač i izvršavanje odre|enog zadatka. Izuzetno su istrajni i dobrog temperamenta, a po ćudi su nešto oštriji od ostrvskih ptičara i svestraniji su od engleskih i irskih ptičara. Glavni im je zadatak pronaći divljač i stajanjem označiti gdje se ona nalazi, a nakon odstrela donijeti je lovcu. Osim rada na pernatu divljač, uspješni su i u radu na zeca i kunića, pa i za lov divljih svinja. Mogu se obučiti i za praćenje krvavog traga. Prednjače njemački ptičari. Zahvaljujući svom dobrom nosu, mogu se obučiti za traženje tartufa, izgubljenih ljudi u ruševinama, za detekciju eksploziva i droge itd. U kontinentalne pse ubrajamo: brako italiano, brako spinone, mađarsku kratkodlaku vižlu, njemačkog oštrodlakog, kratkodlakog i dugodlakog ptičara, vajmarskog dugodlakog i kratkodlakog ptičara, epanjol bretona, malog i velikog minsterlandera itd.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*