Home » Voćarstvo » Kupine u punoj zrelosti

Kupine u punoj zrelosti

Uskoro će berba

Ne gnječiti

Po osobinama ploda i sazrijevanju kupina je veoma slična malini, pa je i berba, klasiranje, transport i čuvanje plodova ove dvije voćke dosta slično. Plodovi kupine, kao i maline, ne dozrijevaju jednovremeno, već u zavisnosti od sorte u rasponu od 30 pa do 45 dana, tako da se berba obavlja u više navrata – pet do deset puta. Većinu puzajućih sorti kupine bez bodlji treba brati svakih pet – šest dana. Kupine se beru neposredno pred punu zrelost (jedan do dva dana) ili u punoj zrelosti, jer njeni plodovi posle berbe ne dozrijevaju . U punoj zrelosti plodovi kupine su još čvrsti (čvrstoća zavisi od sorte), najkvalitetniji su, najaromatičniji i najobojeniji. Prezreli plodovi kupine su manje ukusni, dijelom gube boju, čvrstoću i brzo propadaju. Ubrane, potpuno zrele plodove treba odmah ili u toku istog dana dopremiti na tržište ili na mjesto za preradu.

Berbu treba organizovati tako da grupa berača prvo obere najkvalitetnije plodove za tržište, za potrošnju u svježem stanju ili za zamrzavanje u kategoriji rollend. Druga grupa berača bere sve ostale zrele plodove za preradu. Berbu treba obavljati po suvom i prohladnom vremenu. Ako je veoma toplo, onda brati samo ujutro i predveče. Ubrane plodove u gajbama odlagati u hladovinu, a nikako izlagati direktno suncu. Nije preporučljivo brati mokre i vlažne plodove, jer se veoma brzo kvare i propadaju.

Jedan radnik može dnevno da nabere od 100 do 120, pa i do 150 kilograma kupine. Plodove berač mora brati pažljivo, ne smije uzimati više plodova istovremeno u ruku jer se gnječe. Najbolji učinak se postiže ako se berba plaća po kiogramu, ali se mora voditi stroga kontrola kvaliteta berbe.

Kupina se za potrošnju u svježem stanju bere u male plastične posudice zapremine 0,5 ili jedan kilogram, a za preradu i zamrzavanje u plitke otvorene holandeze zapremine dva do 2,5 kilograma.

Transport kupine je posebno značajan. Zbog velike osjetljivosti, plod kupine ne bi smio da se duže transportuje, naročito u uslovima kakvi su naši – loši putevi i loša transportna sredstva. Sve to rezultira čestom pojavom curenja kupine pri transportu, što, naravno, znači da je plod nagnječen i  lošijeg kvaliteta.Naročito je štetno transportovati kupine po visokim temperaturama tokom podneva.

Svježe plodove treba transportovati na temperature nula stepeni, a zamrznute na minus 18 do minus 20 stepeni. Ne preporučuje se transport svježih plodova kupine duže od tri dana na propisanoj temperaturi.

Facebook Komentari

One comment

  1. zdravo svima ako nekom trebaju dve vredne zene za branje malina i kupina neka odmah okrene broj i mi smo tu..063 616 504.unapred se svima zahvaljujem i pozdrav za sve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*