Home » Stočarstvo » Anemija kod životinja

Anemija kod životinja

Za naše stočare

Bitna krvna slika

Anemija nastaje najčešće kao posljedica raznih bolesti i patoloških stanja. Uzroci su različiti, najčešće nekvalitetna ishrana i loši smještajni uslovi. Kada se utvrdi dijagnoza, anemiju je prilično lako liječiti. Ona predstavlja smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca i/ili hemoglobina u krvi. Najobičnijim riječnikom rečeno, to je slabokrvnost stoke.

Ako je anemija posljedica slabe ishrane to je sekundarna ili alimentarna anemija. Tu se radi o količinskom nedostatku hrane ili njenom nepovoljnom sastavu. Posebno je nekvalitetna stočna hrana sa nedovoljno bjelančevina, gvožđa, bakra, kobalta i vitamina. Uzročnik može biti i nekvalitetan smještaj što može usloviti pojavu želudačno-crijevnih parazita pa se zato ova vrsta anemija naziva – parazitska. Uzroci anemije, nadalje, mogu biti hronične bolesti želudca i crijeva, jetre, buraga, maligni tumori, tuberkuloza i dr.

Anemija rjeđe nastaje kao posljedica raspadanja crvenih krvnih zrnaca u krvnim sudovima. Sve vrste krvarenja, razumljivo, mogu biti uzrok anemije.

Kada su prasci u pitanju, kod njih se anemija javlja najčešće u proljeće i u jesen. Dok sisaju prasci su stalno u svinjcima. Uzrok bolesti je nestašica željeza i bakra. Mlijeko krmače gotovo i ne sadrži željezo. Istina, prasci dolaze na svijet sa znatnim rezervama željeza u tijelu, uglavnom u jetri. Ta rezerva se dosta brzo potroši i bolest se javlja u prva dva mjeseca. Dolazi do opšte slabosti, zaostajanja u razvoju pa i uginuća. Bolest se prepoznaje po blijedoj koži i sluzokoži. Zato veterinari preporučuju da se prascima starim pet dana daju “željezne” injekcije. Njihova efikasnost je davno dokazana.

Kako prepoznati anemiju kod krupnije stoke?

Ova bolest se prepoznaje po blijedoj boji sluzokože i nepigmentiranoj koži, ubrzanom radu srca i disanju. Životinju karakteriše opšta slabost, smanjena živahnost i radna sposobnost.

Prije liječenja potrebno je utvrditi razlog anemije. Uklanjanjem tog razloga, najčešće se, eliminiše i bolest. Ako se uzrok ne može da ukloni, pristupa se regeneraciji krvi. To se čini i onda kada posle uklanjanja uzroka anemija i dalje traje. Obnavljanje krvi postiže se regulisanjem ishrane, zootehničkim prilikama, kvalitetnom hranom, poboljšanim uslovima smještaja, većim boravkom na suncu i dr. Od lijekova najefikasnije je davanje željeza i to u dužem periodu, a u manjim dozama. Istovremeno se daju i vitamini B i C, a preparati arsena i mangana su dobro došli za popravljanje krvne slike domaćih životinja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*