Home » Lov » Zajedno u životu i lovu

Zajedno u životu i lovu

Supružnici Milada i Nenad Maksimović iz Vlasenice strastveni lovci, piše Mišo Lazarević

Maksimovići

Milada Maksimović iz Vlasenice jedina je žena lovac na području regije Birač, a vjerovatno i šire. Rođena Romanijka, našla je životnog saputnika Nenada, i već tridesetak godina dijele dobro i zlo, uživajući u prirodi i druželi se sa ostalim lovcima.

– Ljubav prema lovu naslijedila sam od oca Đenisija, koji je bio strastveni lovac, nadaleko poznato na čitavom romanijskom platou. Ne znam da li sam zapamtila ili mi je on pričao, tek, znao je, najčešće dok je bio u lovu, da mene podigne na drvo, a on da lovi vučiće – priča nam Milada, evocirajući uspomene na oca.

Kada se udala, i muž joj je takođe bio lovac, koji ju je počeo voditi po gaterima.

– Sjećam se da su mu se, u početku, kolege lovci smijali što vodi ženu u lov. Jednom prilikom mi je rekao – „ako želiš da budeš pravi lovac, učlani se u lovačko društvo i položi ispit“, što sam jedva dočekala, i evo me sada ravnopravno lovim sa suprugom i drugim lovcima.

Milada smatra da ženi nije teško da bude lovac, jer su kolege pažljive i dosta pomažu. Sjeća se da je svoj prvi trofej – odstrijeljenog fazana – stavila u ranac u Lukićevu, u Vojvodini, kada je Lovačko društvo „Birač“ iz Vlasenice gostovalo u ovom mjestu.

Priča nam da nikada ne puca na srneću divljač, jer joj se čini da ona, dok je nišani, plače i moli za pomoć.

Veliki je ljubitelj pasa, a posebno lovačkih i velika joj je želja da se u Vlasenici ili okolini oformi Sabirni centar za pse, pa da ne bude pasa lutalica.

Ova odvažna žena se ponosi što je jedini lovac u Vlasenici i okolini.

Njen suprug, Nenad Maksimović, je rođeni Ilijašanin, a tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini nastanio se u Vlasenici. Ljubav prema lovu, kojim se bavi više od trideset godina, naslijedio je od djeda i ujaka. Kako kaže, dosta je lovaca u užoj i široj familiji.

– Meni lov zaista mnogo znači u životu. Prvi put sam išao u lov sa deset godina i od tada stalno lovim i loviću dok sam živ, dok mogu da hodam. Supruga mi je bračni drug, ali i drug u lovu. Mislim da je lakše loviti kada je supruga uz tebe – kazuje Maksimović.

Nenad reče da je imao dosta lovačkih trofeja koji su ostali u Ilijašu. Sa kolegom lovcem šumarom, na Igmanu, ulovili su medvjeda, ali još nije ulovio vuka i to mu je životna želja.

Porodica Maksimović ima tri kćeri i dva unučeta. Njihova želja je da neko od naslednika nastavi tradiciju lova.

– Još su mali, ali mislim da ćemo ih nagovoriti da se to dogodi i život će im proticati u ljepoti – zaključuju svoju priču  supružnici Milada i Nenad Maksimović, lovački par iz Vlasenice.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*