Home » Pčelarstvo » Pčela živa, košnica čista – varoa – stop!

Pčela živa, košnica čista – varoa – stop!

IzHumcom“-a d. o. o. Ljubuški

Brojne prednosti

Kako proizvoditi pčelinje proizvode, a da nisu tretirani nedozvoljenim sredstvima tj. amitrazima raznih kombinacija?

Na ovo pitanje pokušava dati odgovor ugledni pčelar Marin Kvesić iz Ljubuškog. Njegova firma “Humcom” d. o. o. uvozi i distribuira u cijeloj BiH poznati austrijski proizvod BeeVital hive clean koji se već koristi u dvadesetak evropskih zemalja. BeeVital hive clean je predstavljen i na Trećem državnom pčelarskom sajmu u Beogradu, ali i na Apimondiji 2009. godine u Francuskom gradu Monpelje-u.

Beevital ima brojne prednosti u odnosu na druge slične preparate. Ne radi se samo u efikanosti, koja je 94 odsto, nego i o činjenici da se može koristiti tokom cijele godine. Primjena je jednostavna, prskanjem po ulicama pčela (10 do 20 ml). Nema rezistencije, a svakako treba naglasiti da je u pitanju ekološki – organski proizvod, pogodan za ekološko pčelarstvo. U njegovom sastavu su: sahar, limunska, mravlja i oksalna kiselina, ekstrakt propolisa i eterična ulja.

– Od prošle godine pratim učinke Beevitala – kaže Marin Kvesić. – Jedan broj pčelara je tretirao svoje pčele samo ovim preparatom. Raduje me da su zadovoljni postignutim rezultatima. Ali, u svemu sam suzdržan dok ne prođe još bar godina dana, tj jedan ciklus. Mislim da će jednostavnost primjene i drugi parametri pokazati da je to pravi izbor za varou i čistu košnicu jer ja drugog za sad ne vidim. Sa starijim pčelarima sam prošao sve faze zdravstvene zaštite pčela, od japanskog Denikoropera pa na ovamo sve po redu. Moja saznanja su prepoznala Beevital hive clean kao jedno od najpovoljnijih rješenja. Ima i drugih načina za suzbijanje varoe u raznim vremenima, ali on je univerzalan i primjenjiv tokom cijele godine. I, što je veoma važno, nije rezistentan. Varoa se ne može priviknuti na njega da bude otporna. A što se ekološke dimenzije tiče, to i ne pominjem, niko nema pravo podsvjesno ili savjesno trovati nekoga drugoga.

Marin Kveseć je prvo sam htio da proba i prati efikasnost, ali i sa drugim pčelarima. Sada je u toku organizacija prodajne mreže koja će se u najskorije vrijeme uobličiti po prodavnicama i udruženjima pčelara. Naravno, riječ je o onima koji pokažu interes za Beevital.

– Za takav poslovni poduhvat trebaju značajna obrtna sredstva, da se sve to pokrije. Sada, kada imamo rezultate nakon godinu dana „lakše se diše“ pa će uskoro uslijediti formiranje prodajne mreže. U prodaji su pakovanja od 500 ml i od pet litara sa termo rusakom i špricaljkom – dozatorom. Za veće pčelare preporučio bih petlitarsko pakovanje sa termo rusakom, kako i ja radim sa kolegama pčelarima. Postupak je jednostavan, dvojica otvaraju košnicu, jedan automatskim špricom dozira i može se jednostavno tretirati 300 do 400 košnica. Jednostavnost se ogleda i u tome da tretman možete uskladiti sa još nekom fazom posla tako da se jednim potezom urade dva posla, a da niste uznemiravali pčele dva i više puta – ističe Marin Kvesić.

Cijena pakovanja od 500 ml (ima i rupicu na čepu, sve je pripremljeno) iznosi 34,00 konevertibilne marke. Ona se uvećava za pet-šest konvetibilnih maraka, koliko košta otprema poštom. Za tri i više pakovanja poštarina je za sada gratis.

Da bi pojednostavili prodaju u ovoj firmi ne traže uplatu unaprijed niti pouzećem. Kupac jednostavno, uz pošiljku, dobije popunjenu uplatnicu tako da odmah može izvršiti uplatu u najbližoj pošti ili banci. Takav sistem prodaje, bar za sada, dobro funkcioniše.

Distributer za Bosnu i Hercegovinu

HUMCOM d. o. o.

A.   Stepinca 16, 88320 Ljubuški

Marin Kvesić, pčelar

Tel/faks ++387 39 830 535

Mob. ++387 63 372 681

E-mail: humcom@tel.net.ba

www.beevital.com

Facebook Komentari

3 komentara

  1. Pozdrav G-dine Kvesic.Ja sam mlad pcelar iz Umke, interesuje me gde bi mogao da nabavim proizvod Beevital (protiv varoe) u Srbiji ili da porucim od Vas.Hvala.Pozdrav.

  2. pozdrav dalije preporucljivo tretirati sa Beevital u 4 mjesecu lpozdrav

  3. Pozdrav dali je preporucljivo tretiranje Beevital u trecem mjesecu imali se kupit u Sarajevu lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*