Home » Aktuelnosti » Od kukanja slaba vajda

Od kukanja slaba vajda

Aktuelni momenat zadrugarstva komentariše Petar Ilić

Zadruga za primjer

Poljoprivredno zadrugarstvo u Republici Srpskoj živi, bolje reći preživljama, tranzicijske muke. Stiče se utisak da godine prolaze, a o zaokretu se govori sa svih govornica i ekrana, no, konkretni efekti su skromni. Poljoprivreda sa tako visokim procentom učešća u ukupnim privrednim potencijalima i tako velikim brojem stanovnika u ruralnoj oblasti, kao što je to slučaj sa Republikom Srpskom,  mora brže prevazilizati teške faze tranzicije.

Ukoliko bi poljoprivredne zadruge  jačale, imali bismo značajne impulse za jačanje ekonomskog sistema i intenzivniji razvoj ruralnih područja. To nije nikakva nova konstatacija, to je izgovoreno ko zna koliko puta sa raznih govornica, čule su se takve konstaacije na televizijskim ekranima i radio talasima, napisano je o tome dosta i u printanim medijima. Međutim, pomaci su preskromni.

Duga je tradicija zadrugarstva na našim prostorima, preko sto godina. Zadruge su imale svoje uspone i padove. U pojedinim fazama razvoja našeg društva baš u zadrugarstvu su činjene ozbiljene greške pa su seljaci (poljoprivredni proizvođači, kooperanti, farmeri, paori ili ko zna kako ih sve ne nazivamo) izgubili povjerenje u svoje zadruge. Osnovne vrijednosti zadrugarstva su zapostavljene,  a jak identitet zadruga je izostao.

Svojevremeno je na nivou Republike Srpske proradilo revizorsko “rešeto” i mnogi su povjerovali da će se najzad znati ko je prava zadruga, koja posluje u skladu sa zadružnim principima, za razliku od onih drugih koje se samo pokrivaju zadružnim imenom. Revizori su u poljoprivrednim zadrugama pronašli veoma šaroliko stanje. Na nekim mjestima je utvrđeno stanje koje ne bi moglo proći bez odgovornosti.

Opšti utisak je da poljoprivredne zadruge, čak i one za koje smatramo da su velike, imaju preskroman broj zadrugara. Jedan broj njih su suštinski privatne firme pa čak se i u nekim medijima može da  pročita pojam “privatna zadruga”. To je najbolja ilustracija koliko se kod nas pod uticajem privatizacije svega i svačega uvriježilo shvatanje da i zadruge mogu da se privatizuju. Zadružno vlasništvo je neprikosnoveno, zadružna imovina je vlasništvo zadrugara i svako drugo gledanje na ovu materiju je neprihvatljivo. Problemom vlasništva zadružne imovine opterećene su stare poljoprivredne zadruge. Novoosnovane nemaju tih problema. Međutim, nove poljoprivredne zadruge se veoma sporo osnivaju u Republici Srpskoj. To je proces kojem bi se moralo pokloniti mnogo više pažnje. Jer, usitnjeni poljoprivredni proizvođači će i dalje da gube tržište, a krupne kompanije će da ih bukvalno melju i uništavaju. U oblasti proizvodnje sjemenskog materijala, minerlanih đubriva, hemijskih sredstava za zaštitu bilja i dr. i dalje teče proces ukrupnjavanja kompanija koje sve više karakteriše monopolsko ponašanje. Sitni poljoprivredni proizvođači se moraju udruživati ako misle da ne izgube tržišnu utakmicu. Oni danas na svakom koraku  kukaju i misle da država svojim mjerama treba da riješi njihove tranzicijske teškoće. A nekada se kukalo na uplitanje države u privredu i zahtijevalo se da oni koji stvaraju dohodak kroje svoju sudbinu.

Koliko će jedna zadruga biti uspješna, zavisi u velikoj mjeri i od ljudi koji su je osnovali i od onih koji je vode. To najbolje ilustruje primjer iz sela Donjih Agića kod Novog Grada. Tamo su poljoprivrednici osnovali bukvalno na ledini poljoprivrednu zadrugu, obezbijedili dobar menadžment i sada poslije nešto više od deset godina imaju nešto čime se mogu ponositi. Država jeste pozvana da stvara ambijent za uspješan razvoj zadružnog sektora, ali zadrugari i zadružni rukovodioci su oni koji treba da obave konkretne poslove.

Ali, nažalost, primjer iz Donjih Agića je usamljen.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*