Home » Aktuelnosti » Ipak samo pola potreba

Ipak samo pola potreba

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj, pripremio Petar Ilić

Za punije bokale

U Republici Srpskoj poklanja se velika pažnja proizvodnji mlijeka. Država u okviru svojih mogućnosti obezbjeđuje podsticaje za vlasnike muznih krava, a od početka 2007. do 2010. godine sufinansirala je izgradnju 532 objekta za stočarstvo, s tim što je najvećim procentom u toj brojci zastupljena proizvodnja mlijeka. Danas je Republike Srpska jedna od rijetkih u Evropi koja je održala proizvodnju mlijeka u posljednje tri godine i ona se kreće oko 110 miliona litara. Ipak, to je samo 50 odsto potreba! Deficit mlijeka je evidentan i u regiji i u Evropi tako da stočari Republike Srpske u ovoj proizvodnji vide svoju šansu. Dok drugi poljoprivredni proizvodi teško nalaze na tržištu put do kupca, sa mlijekom to nije slučaj jer je podignuto više prerađivačkih kapaciteta koji vape za sirovinama. Jedan od najznačajnijih svakako “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice. To je firma koja se slobodno smije nazvati “lokomotivom razvoja” u mljekarstvu.

Prema podacima iz Programa uzgoja goveda u Republici Srpskoj u kontroli proizvodnosti mlijeka nalazi se 7.305 grla, a ukupan broj ima stalnu tendenciju porasta. Prema podacima Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu za 2008. godinu, prosječna proizvodnja mlijeka kod kontrolisanih grla po rasama pokazuje da je kod krava simentalske rase 2005. godine proizvodnja bila 4.370, a tri godine kasnije 4.924 kilograma. Kada je u pitanju holštajn rasa svakako treba naglasiti da se kontrola radi na malom broju farmi i da su kontrolom obuhvaćena samo bolja grla. Kod ove rase 2005. godine prosjek je bio 6.200, a 2008. – 6.535 kilograma. I na kraju evo podataka za gatačko goveče: godine 2005. prosjek je 4.145, a 2008. godine 4.469 kilograma mlijeka.

– Da bi se obezbijedilo dalje unapređenje proizvodnje mlijeka i poboljšanje svih proizvodnih karakteristika domaće populacije goveda neophodno je uvesti kontrolu proizvodnosti mlijeka na cjelokupnom stadu – ističe se u Programu.

Od velikog je značaja da se uvodi sve više reda u ovu proizvodnju. Od marta prošle godine na snazi je Pravilnik o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka i već više od 30 odsto proizvođača isporučuje mlijeko esktra klase. Svakog mjeseca broj takvih proizvođača se povećava pa se s pravom očekuju još bolji rezultati.

Pored podsticaja iz republičkog budžeta i jedan broj lokalnih zajednica opredijelio se da podrži ovu proizvodnju. Jer, u nekim opštinama, kao na primjer u Vlasenici, mlijeko je jedini poljoprivredni proizvod koji ima karakter robne proizvodnje.

U opštini Pale među 400 poljoprivrednika koji koriste podsticaje nije mali broj proizvođača mlijeka. Da se ovdje kontinuirano i sistematski radi na unapređenju proizvodnje mlijeka najbolje ilustruje podatak da je 2007.  u ovoj opštini otkupljeno 145.000, a 2010. godine 330.000 litara mlijeka.

Na unapređenju proizvodnje mlijeka angažuju se i neke poljoprivredne zadruge. Tako je Poljoprivredna zadruga “Agrojapra” iz Donjih Agića kod Novog Grada prošle godine isporučila dva miliona litara mlijeka, Poslovni zadruži savez “Agrosemberija” iz Bijeljine I  Poljoprivredna zadruga “Agrotim” iz Bijeljine, takođe su se uveliko angažovali na unapređenju proizvodnje mlijeka. Poljoprivredno dobro “Semberija” isporučiulo je prošle godine 1,16 miliona litara mlijeka, a Planinsko dobro iz Nevesinja čak dva miliona litara. U ovom hercegovačkom gradu pripremaju se da grade novi objekat i nabave preko 300 muznih krava kako bi godišnju proizvodnju mlijeka povećali na 3,5 miliona. I veliki broj farmera povećao je svoja stada i proizvodnju mlijeka. Na nedavno održanoj svečanosti u “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice Milorad Arsenić je dobio priznanje za isporučenih 386.000 litara, a Ibrahim Hotić za 342.000 litara mlijeka. Samo da je više takvih.

Od velikog je značaja da se uveliko radi na obrazovanju poljoprivrednika kroz škole  i seminare za mljekarstvo. Jer, sredstva koja se izdvajaju za unapređenje proizvodnje mlijeka trebaju da stignu u ruke sposobnih i obrazovanih poljoprivrednika, koji će ih racionalno upotrijebiti.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*