Home » Pčelarstvo » Čuvanje meda

Čuvanje meda

Paziti na vlagu

Osnovna stvar pri čuvanju meda je zaštita od vlage. Med je vrlo higroskopičan, pa se upijanjem vlage stvaraju povoljni uslovi za rast gljivice i plijesni te tako dolazi do kvarenja meda. Samim tim što je higroskopičan, med lako upija i strane mirise pa je poželjno izbjegavati držanje meda u istoj prostoriji sa lukom, petrolejom, benzinom, raznim deterdžentima i sapunima. Idealna temperatura za čuvanje meda je negdje oko 10 stepeni Celzijusa. Prostorija za skladištenje meda mora biti suva, sa dobrim provjetravanjem i osjenčena.

Posuđe u kom se čuva med je bitno za očuvanje specifičnih osobina meda. Najbolje je čuvati med u staklenim posudama koje se mogu hermetički zatvarati, zatim u suđu od gline, emajliranom suđu ili posuđu od plastike koje je rađeno prema zakonskim propisima o ambalaži za čuvanje namirnica. Med se može držati i u buradima, ali samo od suvog drveta koje ne smije odavati mirise i boju. Najbolji su lipa, jasika i topola. Vlaga ne smije biti veća od 18-20% što odgovara i sadržaju vlage u medu. Crnogorica ne dolazi u obzir zbog specifičnog mirisa, a ni hrast zbog tanina koji potamnjuje med. Metalni sudovi, odnosno burad, moraju biti dobro presvučeni neutralnom presvlakom iznutra kako med ne bi dolazio u kontakt sa metalom. Za uskladištenje velikih količina meda koriste se specijalni betonski bazeni koji su obloženi iznutra staklenim pločama ili keramikom.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poljopri/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273