Home » Pčelarstvo » Čuvanje meda

Čuvanje meda

Paziti na vlagu

Osnovna stvar pri čuvanju meda je zaštita od vlage. Med je vrlo higroskopičan, pa se upijanjem vlage stvaraju povoljni uslovi za rast gljivice i plijesni te tako dolazi do kvarenja meda. Samim tim što je higroskopičan, med lako upija i strane mirise pa je poželjno izbjegavati držanje meda u istoj prostoriji sa lukom, petrolejom, benzinom, raznim deterdžentima i sapunima. Idealna temperatura za čuvanje meda je negdje oko 10 stepeni Celzijusa. Prostorija za skladištenje meda mora biti suva, sa dobrim provjetravanjem i osjenčena.

Posuđe u kom se čuva med je bitno za očuvanje specifičnih osobina meda. Najbolje je čuvati med u staklenim posudama koje se mogu hermetički zatvarati, zatim u suđu od gline, emajliranom suđu ili posuđu od plastike koje je rađeno prema zakonskim propisima o ambalaži za čuvanje namirnica. Med se može držati i u buradima, ali samo od suvog drveta koje ne smije odavati mirise i boju. Najbolji su lipa, jasika i topola. Vlaga ne smije biti veća od 18-20% što odgovara i sadržaju vlage u medu. Crnogorica ne dolazi u obzir zbog specifičnog mirisa, a ni hrast zbog tanina koji potamnjuje med. Metalni sudovi, odnosno burad, moraju biti dobro presvučeni neutralnom presvlakom iznutra kako med ne bi dolazio u kontakt sa metalom. Za uskladištenje velikih količina meda koriste se specijalni betonski bazeni koji su obloženi iznutra staklenim pločama ili keramikom.

Facebook Komentari

One comment

  1. Med je vise nego zdrav, kao i propolis, mlec, polen… Cak i gde medicina zakaze ili leci sporo ili sa puno stetih sporednih efekata pcelinji proizvodi mogu biti daleko bolje resenje….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*